Economia 13/04/2023

La jornada laboral de quatre dies "no s'adapta a les necessitats del mercat de Mallorca"

PIMEM assegura que suposaria molts de sobrecostos i demana ajudes

ARA Balears
2 min
La facturació de la indústria a les Balears va caure un 21% el 2020

PalmaPIMEM ha valorat positivament l'aposta del Ministeri d'Indústria d'oferir als treballadors la possibilitat de reduir la jornada laboral a quatre dies, però assegura que aquest projecte "no s'adapta a les necessitats del mercat de Mallorca". Cal recordar que des d'aquest dijous els treballadors d'empreses industrials de menys de 250 treballadors poden demanar durant un mes les ajudes associades al programa pilot de reducció de la setmana laboral a quatre dies sense que aquesta reducció suposi una retallada del seu sou.

Tot i això, la patronal de Petites i Mitjanes Empreses de Mallorca assegura que si aquesta mesura s'aplica a l'illa no tindrà conseqüències positives ni per a les empreses ni per als treballadors, perquè el mercat laboral i econòmic illenc és diferent del de la resta de l'Estat i té característiques que fan que la jornada laboral de quatre dies no s'adapti a les necessitats dels empresaris.

En aquest sentit, defensen que la reducció de la jornada suposaria un increment dels costos per a les empreses, ja que haurien de contractar més gent per cobrir la manca de mà d'obra que provocarà la reducció de jornada i que la temporada alta suposarà un excés de feina que els treballadors no podran assumir durant els quatre dies de feina.

Per tal de poder fer realitat la jornada de quatre dies a Mallorca, la patronal demana que s'adjudiquin ajudes a les empreses per poder assumir els sobrecostos que el provocarà el canvi de jornada dels seus treballadors.

En tot cas Pimem, a través d'un comunicat, ha animat als treballadors industrials que puguin acollir-se a aquest pla pilot que el facin amb l'objectiu de poder comprovar els avantatges i desavantatges d'un model laboral que no ha funcionat en tots els països i en els quals ho ha fet ho ha fet amb unes especificitats molt concretes.

stats