Índex Preus de Consum
Economia 13/06/2024

La llum i l'habitatge eleven un 3,8% l'IPC a les Balears al maig

Els productes energètics han augmentat un 9,3%, i els pisos i les cases un 5,7%

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu. / D. BORRAT

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar al 3,8% a les Balears el maig en taxa interanual, dues dècimes per damunt de la taxa interanual del mes anterior, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recollides per Europa Press. Els augments més grans han tingut lloc en el segment de l'habitatge (5,7%; 1,2 punts respecte de la taxa interanual anotada el mes anterior), en els productes energètics (9,3%), a més dels aliments (5,1%; 0,4 punts menys). Aquest creixement el segueixen el sector dels restaurants i hotels, un 5% més (amb un augment de 0,8 punts) i transport, un 3,8% més (0,5 punts més).

En el grup de l'habitatge també varen incrementar els costs del lloguer (2,7%) i de conservació de l'habitatge (3,7%). Mentrestant, dins el sector dels aliments, destaca l'increment dels olis i els greixos, disparats un 4,6% respecte del 2023; seguit de carn d'oví (9,5%) i les fruites fresques (8,2%). Només varen abaixar els preus de la llet (un 1,5%), la carn d'au (1,2%) i el peix (0,4%).

També varen augmentar els preus dels restaurants i hotels, un 5% més (0,8 punts); transport, un 3,8% més (0,5 punts); begudes alcohòliques i tabac (3,5%); medicina (3,3%); oci i cultura (3,1%), parament (1,3%); ensenyament (0,7%) i comunicacions (0,1%).

D'altra banda, on més varen caure els preus en taxa interanual va ser en roba i calçat, amb un descens del 2,6%, 2,2 punts més respecte de la taxa del mes anterior. Aquesta ha estat l'única categoria que ha registrat una baixada en els preus. Això va ser provocat pel descens en complements i reparacions de peces de vestir (una caiguda del 8,7%) i tant de la roba de dona (un 5,6%) com d'home (3,9%).

Amb les dades de maig, els preus encadenen tres mesos de pujades a les Balears. En termes mensuals, la inflació a les Illes va augmentar un 0,4%, mentre que en enguany la pujada arriba al 2,6%. La inflació subjacent (general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va situar la taxa anual en el 3,1% a les Balears.

En l'àmbit nacional, l'IPC va augmentar un 0,3% al maig en relació amb el mes anterior i va elevar 0,3 punts la seva taxa interanual, fins al 3,6%, a causa del llum i la benzina. L'alça dels aliments es va moderar al 4,4%. El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa ha destacat que aquesta taxa en el grup d'aliments és una de les més baixes des de novembre del 2021 i implica una reducció de més de 12 punts el darrer any. En acabar maig, les taxes més elevades de l'IPC les presentaven Galícia (4%), Euskadi (3,9%) i les Balears (3,8%). Al costat contrari s'hi varen situar les Canàries (3,4%).

stats