Economia 10/06/2020

Inditex descobreix les vaques magres: tancarà un miler de botigues

La companyia d’Amancio Ortega perd 409 M€ el primer trimestre

Elisabet Escriche Rivas
3 min
Clients esperen l'obertura d'una botiga de Zara a París, el mes de maig passat.

BarcelonaInditex anava com un transatlàntic fins que ha xocat amb el coronavirus. La pandèmia ha portat la companyia d’Amancio Ortega a registrar pèrdues per primer cop des que va sortir a borsa, l’any 2001. Durant el primer trimestre (que en el seu cas va de l’1 de febrer al 30 d’abril) el grup ha perdut 409 milions d’euros. És una caiguda en picat si es té en compte que en el mateix període de l’any passat va obtenir un benefici rècord de 734 milions.

Les pèrdues han estat més importants del que es preveia bàsicament perquè la companyia ha decidit provisionar 308 milions d’euros per executar un pla d’impuls de les vendes en línia i actualitzar les botigues a causa de la crisi del covid-19. Sense aquesta dotació, la caiguda dels resultats hauria estat de 175 milions d’euros. “Són unes pèrdues que no seran fàcils de recuperar”, assegura el professor de l’escola de negocis Iese Jaume Llopis.

Cal tenir en compte, però, que Inditex és de les poques companyies que no han presentat cap expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) tot i que en el període de confinament ha arribat a tancar el 88% dels 7.412 locals que té al món.

Als mals resultats s’hi ha d’afegir que la multinacional preveu tancar entre 1.000 i 1.200 botigues durant aquest any i el que ve a nivell mundial. A Espanya la xifra oscil·larà entre 250 i 300 establiments. De fet, no és el primer cop que redueix locals. L’any passat ja ho va fer però de manera molt tímida. De les més de 7.400 botigues tancarà les que “han arribat al final de la seva vida útil” amb un client potencial jove i les que tinguin locals més propers. Per marques, abaixaran la persiana entre 250 i 300 establiments de Zara, entre 140 i 165 de Pull & Bear i entre 135 i 160 de Bershka.

¿És el coronavirus, el motiu principal d’aquest tancament? Segons Llopis la pandèmia és purament “una excusa” per fer una reestructuració que la multinacional ja volia dur a terme. “Aprofitaran la pandèmia per tancar botigues que abans del covid ja eren poc rendibles”, assegura el professor d’Iese.

Inditex (Zara) perd 409 milions el primer trimestre per la caiguda de vendes i les provisions pel covid-19

Tal com ja estan fent altres cadenes de moda, com la catalana Mango, Inditex assegura que aprofitarà el que ha batejat com a “actualització” de les botigues per apostar per locals més grans, que estiguin situats en les millors localitzacions i amb més capacitat de venda. En aquest sentit, el grup apunta que, tot i els tancaments, en el període 2020-2022 creixerà un 2,5% anual la superfície comercial en metres quadrats precisament perquè preveu obrir 150 macrobotigues. Entre aquestes, n’inaugurarà una de 800 metres quadrats a Barcelona per a la col·lecció d’home aquesta tardor, ubicada just al costat de l’establiment que ja té al passeig de Gràcia, recentment ampliat.

Creix un 50% la venda online

La part bona d’aquesta pandèmia per al grup és que han crescut un 50% les vendes online durant el primer trimestre, i només a l’abril s’han disparat un 95%. “Tot i aquest increment i que aquest canal va guanyant clients, les vendes encara recauen molt en les botigues físiques i no crec que aquesta tendència es capgiri en els pròxims anys”, assegura el professor d’Iese.

Tot i així el president d’Inditex, Pablo Isla, va presentar ahir un pla d’inversió de 2.700 milions d’euros entre el 2020 i 2022 dels quals 1.000 milions d’euros es destinaran precisament a reforçar el canal online i els altres 1.700 a integrar tecnològicament totes les botigues. Entre els objectius del pla hi ha el d’incrementar les vendes d’internet fins a superar el 25% el 2022, quan l’any passat eren del 14%.

Les pèrdues d’aquest trimestre ¿seran només un refredat per a una empresa que ha demostrat tenir molt bona salut en els últims 20 anys? “No començaran a remuntar fins a l’últim trimestre de l’any”, assegura Llopis. Segons el professor, tot i que ja s’han obert les botigues, l’aforament està molt restringit i no serà una bona temporada d’estiu. “Aquest 2020 no obtindran els resultats previstos i difícilment aconseguiran els de l’any passat”, afegeix l’expert.

La multinacional celebrarà la seva junta general d’accionistes corresponent a l’exercici del 2019 de manera telemàtica. El consell d’administració proposarà un dividend de 0,35 euros per acció, un 60% menys dels 0,88 euros que es van pagar l’últim cop, que s’abonarà el 2 de novembre. El complement del dividend extraordinari de 0,78 euros s’ajornarà un any i passarà a repartir-se el 2021 i el 2022.

175

Milions d’euros


Són les pèrdues que la multinacional calcula que hauria tingut durant el primer trimestre si no hagués decidit provisionar 308 milions per donar un impuls al canal online i actualitzar les botigues. El coronavirus ha accelerat precisament aquests plans, segons reconeix la mateixa empresa.

1.200

Botigues que tancaran

La companyia d’Amancio Ortega preveu tancar fins a 1.200 botigues entre aquest any i el que ve. Tal com estan fent altres cadenes de moda, l’objectiu és apostar per macrobotigues i desfer-se de les més petites. A Espanya aquest tancament afectarà fins a 300 establiments.

2.700

Inversió prevista entre el 2020 i el 2022

Tot i les pèrdues d’aquest primer trimestre, el grup va anunciar ahir un pla d’inversió de 2.700 milions d’euros per executar en el període 2020-22. Un miler d’aquests milions es destinaran a reforçar el canal online, que de febrer a abril ha augmentat un 50% les seves vendes. L’objectiu és arribar al 25% del total de facturació per aquest canal el 2022. Els 1.700 milions restants s’invertiran en integrar tecnològicament les més de 7.000 botigues que formen el grup Inditex.

-60%

Caiguda del dividend

El dividend per acció serà de 0,35 euros, quan l’últim es va pagar a 0,88 euros, un descens del 60%. La companyia té previst abonar-lo el pròxim 2 de novembre. En canvi, ajornarà un any el complement del dividend extraordinari de 0,78 euros que es repartirà entre el 2021 i el 2022.

stats