Economia 23/10/2019

Balears va ser la comunitat amb més ocupació hotelera al setembre

Els establiments de l'Arxipèlag han registrat una activitat mitjana d'un 80,7%

Ara Balears
3 min
El novembre s'ha tancat amb un creixement del 6% del turisme internacional.

PalmaBalears va ser la comunitat autònoma amb més ocupació de places hoteleres el mes de setembre, amb un 80,7%, segons dades de la conjuntura turística hotelera publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística. La segueixen les Canàries, amb el 73,9%, i el País Valencià, amb un 68,1%, informa Efe.

Per zones turístiques, Palma-Calvià aconsegueix tant el major grau d'ocupació per places (82,4%) com la major ocupació en cap de setmana (84,2%). Mallorca registra el major nombre de pernoctacions, amb 6,7 milions. Els punts turístics amb més pernoctacions són Barcelona, Madrid i Calvià.

A més, l'Arxipèlag és la principal destinació triada pels no residents a les Illes, amb un 32,2% del total de pernoctacions. No obstant això, les pernoctacions baixen en aquesta comunitat un 2,7% respecte del setembre del 2018.

D'altra banda, les Illes són la vuitena comunitat en el repartiment de les pernoctacions de residents a Espanya, per darrere d'Andalusia, el País Valencià, Catalunya, les Canàries, Madrid, Galícia i Castella i Lleó, perquè rep un 5,2% del total.

La facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada de les Balears és de 106,51 euros, amb un increment anual de 2,72 euros, mentre que a la comunitat amb major tarifa mitjana diària, el País Basc, és de 108,97 euros.

Els ingressos mitjans diaris per habitació disponible a l'Arxipèlag són de 93,76 euros, la qual cosa suposa 1,89 euros més que fa un any. La següent comunitat amb més ingressos per habitació disponible és el País Basc, amb 86,83 euros.

Dades estatals

A escala estatal, les pernoctacions en hotels varen superar els 37,5 milions al setembre, la qual cosa suposa un descens interanual d'un 0,6%, després de les caigudes de les dels estrangers a les Canàries i les Balears, mentre que els preus varen pujar un 3,6%, el major increment dels darrers 12 mesos.

El descens en el volum de pernoctacions es deu a una caiguda d'un 1,4% en les dels turistes estrangers, que va ser compensada, en part, per un augment d'un 1,3% en les dels espanyols.

Malgrat la caiguda registrada el setembre, la segona d'enguany i tercera dels darrers 12 mesos, en l'acumulat des del gener, les pernoctacions mantenen una alça d'un 1,3%.

El Regne Unit i Alemanya varen ser els principals mercats emissors, en concentrar el 27,3% i el 20,1% de les pernoctacions dels estrangers a Espanya durant el setembre, respectivament, però, mentre que el primer va tenir una evolució plana, el segon va caure un 10,2%.

Els següents mercats emissors varen ser França, amb una baixada d'un 1,6%; Itàlia, amb un augment del 6,8%, i Holanda, amb un descens del 6,4%.

Andalusia, el País Valencià i Catalunya varen ser les principals destinacions dels viatgers residents a Espanya, amb remuntades d'un 5,4% i un 0,3%, en les dues primeres, i una disminució d'un 3,4% en la tercera.

Al setembre, es va aconseguir un grau d'ocupació del 67,1% de les places ofertes, la qual cosa representa un descens d'un 1,2%, superant la mitjana Balears, amb un 80,7%; les Canàries (el 73,9%) i el País Valencià (el 68,1%). L'estada mitjana va baixar un 0,8%, i se situà en 3,4 pernoctacions per viatger.

Preus hotelers

Quant als preus hotelers, les majors pujades es varen registrar a la Comunitat de Madrid (7,4%) i Catalunya (6,2%), en tant que, per categories, el major increment es va produir en els establiments de tres i dues estrelles (6,7%).

Respecte de la rendibilitat, la facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada (ADR) es va situar en 94,2 euros, un 4,4% més, i l'ingrés mitjà diari per habitació disponible (RevPAR), que està condicionat per l'ocupació, va assolir els 71,8 euros, un 4,8% més.

Per categories, la facturació mitjana va ser de 194,6 euros per als hotels de cinc estrelles; de 102 euros per als de quatre i de 77,1 euros per als de tres estrelles. Els ingressos per habitació disponible per a aquestes mateixes categories varen ser de 150,4, 86,3 i 61,3 euros, respectivament.

stats