Economia 02/06/2023

Les Illes superen els 600.000 afiliats al maig per primera vegada, la mateixa xifra que l'estiu passat

Les Balears creen un de cada quatre llocs de feina de tot Espanya, i ja es troben en plena ocupació

2 min
Un treballador a Palma

PalmaLes Balears lideren l'augment d'afiliats a la Seguretat Social. Segons les dades publicades pel Ministeri, durant el mes de maig a l'Arxipèlag hi va haver un increment mitjà de 49.265 cotitzants, xifra que suposa un increment del 8,92% en la comparació intermensual. D'aquesta manera, en el cinquè mes de l'any hi va haver 601.556 ocupats a l'Arxipèlag. Mai s'hi havia arribat en un mes de maig, i és pràcticament la mateixa dada que el juliol i agost de l'estiu passat, que ja va ser un màxim històric. Ja són dinou mesos consecutius amb màxims històrics d'ocupació. De fet, avui dia les Balears creen un de cada quatre llocs de feina a Espanya, i hi destaquen els forts repunts de l'hostaleria (9,6%) i la construcció (6,7%).

En el conjunt de l'Estat, el govern de coalició del PSOE i Unides Podem pot presumir d'unes xifres força positives just la mateixa setmana en què Pedro Sánchez ha convocat eleccions generals per al 23 de juliol. L'afiliació mitjana a la Seguretat Social va superar per primera vegada a la història els 20,8 milions de persones, després de sumar-ne 200.411 al maig, un increment del 0,97%. Aquest repunt ja és del 2,9% en el darrer any i s'hi han afegit 582.676 contribuents espanyols en comparació amb el mateix mes del 2022.

D'altra banda, hi ha hagut un nou descens de l'atur a les Illes Balears. Poc abans de l'inici de la temporada turística i l'increment significatiu de la contractació, el nombre de persones aturades a les Illes Balears continua descendint i actualment n'hi ha 28.800 a l'Arxipèlag. Aquesta xifra suposa un descens del 7,13% en comparació amb les dades recollides el mes passat i d'un 20,45% en comparació amb el mes de maig de l'any passat.

Les Illes Balears tornen a ser, un mes més, la comunitat autònoma de l'Estat on més ha descendit l'atur per davant d'altres regions com Castella - la Manxa (-4,5%) i Castella i Lleó (-3,9%) i molt per sobre de la mitjana estatal. D'aquesta manera, segons les dades publicades aquest divendres pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, actualment hi ha 2.211 desocupats menys a l'Arxipèlag que el mes passat. Pel que fa a la comparació intermensual, el nombre d'aturats a les Illes Balears s'ha reduït en 7.403.

Els fixos discontinus

En el mes d'abril, la darrera dada disponible, hi havia 131.234 treballadors d'alta amb un contracte fix discontinu. És una xifra que supera en 20.000 contractes la d'abril de 2022, que ja va suposar un màxim amb l'impacte de la reforma laboral. "Contrasta amb les afirmacions neoliberals, segons les quals en els territoris estacionals només hi pot haver temporalitat", ha assenyalat el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou. De fet, la taxa de temporalitat és la mínima de sempre, amb un 9,4%, enfront del 33% de 2019.

stats