Economia 02/01/2023

Els illencs han d'invertir tot el sou de més de 16 anys de feina per comprar una casa

El preu dels habitatges nous va augmentar un 9,1% l'any passat

1 min
Pis en venda / Ruth Marigot

PalmaEl preu dels habitatges a les Illes Balears continua augmentant i, segons el darrer estudi de la Societat de Taxació, els illencs han d'invertir el sou íntegre de 16,4 anys per comprar un habitatge. La situació a l'Arxipèlag és molt diferent a la de la resta de l'Estat, on els residents destinen de mitjana els seus ingressos laborals de només 7,6 anys a adquirir un habitatge en propietat.

Aquesta xifra ha augmentat significativament en els darrers anys quan s'ha registrat un increment dels preus continu. Segons les darreres dades de la Societat de Taxació, durant el 2022 es va registrar una crescuda del 9,1% en els preus dels habitatges nous de l'Arxipèlag, la pujada més gran de tot l'Estat i molt per sobre de la mitjana estatal, que va ser del 7,1%.

Tot i aquests increments continus, les xifres encara es troben lluny del rècord històric registrat el 2007, quan el preu mitjà del metre quadrat d'aquests habitatges era de més de 3.000 euros. Actualment, en el conjunt de l'Estat el preu és de 2.732 euros. Pel que fa als darrers sis mesos de l'any passat, a les Balears es va registrar un increment d'un 4,2%, de nou l'increment més elevat a Espanya.

Encara que l'increment dels preus registrat a l'Arxipèlag sigui el més elevat de l'Estat, la valoració dels habitatges illencs per part dels seus compradors no ha empitjorat i l'Arxipèlag continua sent regió espanyola amb la millor valoració. Actualment, els habitatges i el mercat immobiliari illenc rep una valoració de 53,9 punts sobre 100, xifra que el situa per sobre de la mitjana estatal i molt per sobre de la majoria de les comunitats autònomes.

stats