Economia 12/05/2021

Els illencs dediquen el sou íntegre de 9,1 anys a pagar la hipoteca de la casa

Les Balears són la comunitat on més es tarda a pagar completament un habitatge

ARA Balears
1 min
Els bancs veten els contractes de lloguer social amb l’Ajuntament de Palma

PalmaUna persona que viu a les Balears i que va comprar una casa el 2020 ha de dedicar el sou brut de 9,1 anys per poder arribar a pagar tota la hipoteca. Tot i que es tracta d'una xifra elevada, és menys temps del que es necessitava el 2019, concretament 0,4 anys menys, segons ha informat Europa Press a partir de l'estudi 'Relació de salaris i la compra d'habitatge en 2020' que han realitzat conjuntament Infojobs i Fotocasa.

Així, el 2020 el preu de l'habitatge en venda a les Balears va tancar amb un increment anual del 0,3% i va situar el preu al desembre en 2.039 euros per metre quadrat. Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà de les Illes registrat per InfoJobs, el 2020 era de 24.463 euros (2.039 euros bruts mensuals si ho dividim en 12 pagues), els balears haurien de dedicar 9,1 anys del seu salari (109 mesos) al pagament de la hipoteca d'un habitatge de 80 metres quadrats.

Aquestes xifres posen de manifest que l'Arxipèlag és on més es tarda a pagar completament un habitatge i li segueixen Madrid, amb 9 anys, el País Basc, amb 8,9 anys, i Catalunya, amb 7,9 anys.

Davant d'aquestes dades, la directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos, ha remarcat que "sempre és una bona notícia que l'esforç que s'ha de fer per comprar un habitatge disminueixi, ja que significa que l'accés al mercat es facilita cada vegada més". Tot i això, Matos ha destacat que aquestes xifres indiquen que encara "estem allunyats dels nivells adequats i que previsiblement ens queda recorregut per fer". "De totes maneres, aquest és el primer descens que detectem des de fa dos anys, per la qual cosa pot ser un indicador que anem cap a un equilibri entre els salaris i el cost de l'habitatge", ha explicat.

stats