Economia 18/05/2018

Els hoteleres demanen una regulació més estricta del lloguer turístic

Augmentar la qualitat servirà per regular l’oferta

A. Oliver
2 min
En temporada alta hi ha 800.000 creueristes; en temporada mitjana i baixa, 200.000.

Palma“L’actual creixement en lloguer turístic no és sostenible, necessitam un marc de regulació”. El conseller delegat de Sol Melià, Gabriel Escarrer, no va eludir parlar del model de turisme emergent.

D’altra banda, amb el títol de Turismofòbia a debat, va tenir lloc una taula rodona en la qual participaren el president d’Autoritat Portuària, Joan Gual; Pedro Homar (Palma 365); Kike Sarasola, de Room Mate, i Tolo Gomila, president de la federació de lloguer turístic Fevitur. Tots ells demanaren una normativa clara i exigent del lloguer turístic.

El president d’Autoritat Portuària, Joan Gual, destacà que “fa uns anys l’objectiu era la diversificació turística i ara que l’hem aconseguit resulta que Palma, que és una ciutat consolidada respecte del turisme, assegura que té la capacitat de càrrega superada”.

Gual també apuntà que “la sobrecàrrega s’hauria de definir”. La qüestió, diu, “és que hi ha una sensació d’angoixa”.

Per posar-hi remei es parla de reduir les escales dels creuers, d’informar els turistes de les zones més saturades de la ciutat mitjançant una aplicació, de diversificar els itineraris turístics i també de potenciar el transport públic.

El president de Room Mate, Kike Sarasola, va posar en relleu que el lloguer turistic és un sector que no desapareixerà. “És el futur”, digué. No obstant això, va subratllar que una major exigència per autoritzar aquesta oferta acabaria regulant el fenomen i només restaria una oferta de qualitat”.

Tolo Gomila, president de Fevitur, assenyalà que “no hi ha problema de turismofòbia, allò que passa és que les forces polítiques populistes que ens governen rebutgen el lloguer turístic i el PSOE és capaç de governar amb el diable”.

Pedro Homar, director de Palma 365, defensà una posició més moderada quan destacà que durant el 2017 Palma va rebre 2,2 milions de visitants. Aquells allotjats fora de de la ciutat dedicaren com a mínim un dia a visitar-la. És a dir, un 40% dels turistes d’arreu de Mallorca van a Palma almenys una vegada. En temporada alta hi ha 800.000 creueristes, mentre que en temporada mitjana i baixa en són 200.000. Això suposa una “congestió”en el centre de Palma.

Com a solució, es pot informar el turista d’on són les zones saturades “per evitar aglomeracions”, assenyala Homar.

El president d’Autoritat Portuària, Joan Gual, asseverà que “no he vist que donin la culpa al director de l’aeroport de la gran afluència de turistes. El director de l’aeroport posa les pistes d’aterratge i jo, els molls”. Així mateix, manifestà la necessitat de “llevar l’emocionalitat” per tenir un debat. També va remarcar que als ports de les Illes Balears només hi ha creuers a Palma, a Maó i a Eivissa”.

Tolo Gomila (Fevitur) es queixà que només hi ha 15 inspectors de turisme per controlar el lloguer turística i que un 47% de l’oferta és il·legal. Augurà que la Llei general turística la tombarà el primer recurs que hi hagi.

Pedro Homar (Palma 365) destacà que tal vegada seria necessari potenciar altres zones de la ciutat que no siguin el centre, com per exemple posar en valor algun barri com Santa Catalina.

stats