Pressupostos
Economia 08/11/2022

Hisenda mobilitzarà 100 milions en crèdits ISBA el 2023 per finançar les empreses i autònoms

El departament liderat per la consellera Rosario Sánchez tindrà un pressupost de 31,7 milions l'any vinent, deu milions més que l'exercici actual

1 min
Una de les maneres d'activar el teixit empresarial és que els empresaris locals executin projectes favorales a l'economia sostenible

PalmaLes línies de crèdits ISBA del Govern marcaran gran part de la política pressupostària de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors l'any vinent. ISBA, l'entitat financera sense ànim de lucre que avala propostes de les empreses davant els principals bancs, per permetre'n el finançament, obrirà una nova partida d'uns 50 milions d'euros per bonificar "inversions transformadores". Aquestes han d'anar enfocades a la recerca, el cicle de l'aigua o el foment de l'emprenedoria de la dona, entre d'altres. A més, s'amplia una altra línia actual, amb 50 milions més, per donar suport als sectors més afectats per la pujada de preus, principalment l'agrícola i l'industrial.

Així ho ha anunciat aquest dimarts la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, en la que ha estat la primera compareixença d'un membre del Govern davant la seva respectiva comissió per explicar el desenvolupament pressupostari de la seva àrea el 2023. Concretament, les carteres de Sánchez tindran un pressupost global de 31,7 milions, el que suposa 10,7 milions que l'exercici actual.

La titular d'Hisenda ha remarcat també l'increment del finançament dels consells insulars, que ascendirà fins als 553 milions, un 29% que els comptes de 2022, i duplicant així la xifra del 2015. Gran part del pressupost de la Conselleria es dedicarà a l'Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB), amb 15 milions d'euros, arran de l'adquisició d'un nou edifici per ubicar-hi els serveis centrals.

Sánchez ha fet incís en la reducció del deute públic que es preveu assolir el 2023. Les previsions del Govern apunten al fet que es podria rebaixar en més d'un punt que en l'actualitat, fins a davallar del 24% del PIB, situant-se aquest indicador per sota dels 9.000 milions d'euros.

stats