Economia 22/02/2022

Les hipoteques a tipus fix creixen i superen les de tipus variable

La situació inflacionista impulsa els crèdits a tipus fix, segons un informe del sector

2 min
Competència i Hisenda diuen que vigilaran la banca

BarcelonaLes hipoteques a tipus variable històricament havien sigut la gran majoria de contractes a l'estat espanyol. Van arribar a significar el 90% del total el 2016, quan aquest percentatge va començar a disminuir de manera constant. A partir de l'inici de la pandèmia, que va coincidir amb un entorn macroeconòmic molt volàtil, les hipoteques a tipus fix van superar per primera vegada les de tipus variable, i el 2021 es va registrar un escenari invers del que es vivia abans de l'existència del covid. "Actualment, set de cada deu contractes són hipoteques a tipus fix", ha assegurat Ferran Font, director d'estudis de la plataforma Pisos.com en una roda de premsa en què s'ha presentat una anàlisi sobre el mercat hipotecari espanyol 2021-2022, fet per Pisos.com i Hipotecas.com.

En aquest sentit, l'informe pronostica que les hipoteques a tipus fix continuaran encapçalant l'estadística perquè ara mateix la diferència és important i per "la possibilitat que la conjuntura inflacionista actual sigui més llarga del que s'esperava inicialment".

L'anàlisi també subratlla que els tipus d'interès continuen en valors "molt moderats" i actualment se situen a l'inici de la hipoteca prop del 2,5%. "Els tipus baixos faciliten l'accés al crèdit, cosa que afavoreix el dinamisme del mercat de compravenda", diu l'anàlisi. De fet, el volum d'hipoteques firmades el 2021 es preveu que s'hagi elevat fins a les 400.000 (un 20% més) sense que les entitats financeres hagin hagut de relaxar els requisits de concessió de préstecs hipotecaris.

Hipoteques digitals

Pel que fa a les hipoteques digitals, la majoria d'usuaris (71%) opten per un contracte mixt, és a dir, la meitat a tipus fix i l'altra meitat a tipus variable. "Hi ha un petit augment d'hipoteques a tipus variable [del 12% al 17%] perquè les ofertes que hi ha són una mica millors que les que hi havia fa un temps", ha explicat Josep Vera, director de desenvolupament de negoci d'Hipotecas.com. L'informe també apunta que, malgrat que la majoria de contractants aportin menys de 25.000 euros, augmenten les aportacions de més de 100.000 euros. "El client amb més estabilitat econòmica aprofita el moment i un euríbor baix per reduir el cost de la hipoteca", destaca l'anàlisi.

stats