Economia 17/07/2020

El coronavirus no frena la construcció d'habitatges a Mallorca

El Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes ha validat 1.110 projectes durant el primer semestre d'enguany, només 12 menys que el mateix període del 2019

Kike Oñate
2 min
La construcció és el sector amb més sinistralitat laboral a Balears.

PalmaEl Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca ha validat o visat 1.110 nous habitatges durant el primer semestre d'enguany, només 12 menys que el mateix període del 2019, la qual cosa representa una reducció de l'1,07%. El president de l'entitat, Daniel Tur, ha explicat en una roda de premsa que durant la primera quinzena de març -abans del confinament- varen tenir bones dades i que això ha "esmorteït" la caiguda posterior a causa de la crisi sanitària. Per aquest motiu ha afirmat que la reducció de visats ha estat "lleu".

Dels 1.110 nous habitatges validats durant els primers sis mesos d'enguany, 609 eren plurifamiliars i 501 unifamiliars (aïllats o adossats). Això ha suposat una reducció del 5,5% en el primer cas i un creixement del 5% en el segon, segons dades del Col·legi. Per municipis, el major nombre de projectes d'obra visats a plurifamiliars han estat Palma (358), Inca (75), Marratxí (42) i Manacor (35). A unifamiliars els habitatges validats s'han concentrat a Palma (72), Marratxí (44), Santanyí (42) i Campos (40). El treball per supervisar els nous habitatges i donar-hi el vistiplau no s'ha interromput pel confinament perquè s'ha pogut teletreballar, com ha indicat Tur.

Malgrat que el descens global no ha estat important, el president ha indicat que és molt difícil predir com evolucionarà el sector els pròxims mesos, i per aquesta raó ha dit que és necessari mantenir les mesures d'estímul. Tur ha defensat la mesura inclosa en el decret de reactivació econòmica aprovat pel Govern que permet als promotors iniciar projectes de reforma aportant només una declaració responsable en què es comprometin a complir amb la normativa. "S'hauria de mantenir i no ser limitada i excepcional per la pandèmia", ha considerat, i ha afegit que "no es tracta de consumir més territori, sinó d'agilitar".

Les construccions i reformes d'hotels es mantenen a la baixa

El Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca només ha validat la construcció d'un nou hotel en sis mesos i 35 reformes o ampliacions en el mateix temps. El primer semestre del 2019 es varen visar quatre hotels nous i 42 reformes o ampliacions. Tur creu que les mesures de reactivació del Govern tindran un efecte a mitjan i llarg termini i que podran ajudar a "desbloquejar" el temps d'espera per tramitar projectes.

Cal recordar que l'Executiu permet que els hotels puguin augmentar la superfície fins a un 15% sense llicència, però el Pacte ha acordat reduir-ho a un 10%. Així i tot, els consells insulars i el Govern, en el cas de Mallorca, podrien tornar a incrementar aquest percentatge.

La incidència de la crisi sanitària sí que ha interferit en l'evolució dels principals indicadors de l'activitat professional dels aparelladors. La direcció d'obra i la redacció d'estudis de seguretat s'han reduït un 10% durant el semestre d'enguany, en què s'ha arribat a les 2.644, mentre que els projectes visats han estat 850, un 15,6% manco que durant el mateix període de 2019, quan n'hi hagué 727. D'aquesta manera s'ha vist interrompuda una tendència d'increment i consolidació de l'activitat en el sector de la construcció a Mallorca, segons el Col·legi.

El descens també queda reflectit en els ingressos econòmics de l'entitat a través dels visats, perquè durant març i maig -i especialment a l'abril- els ingressos es varen reduir més d'un 41% respecte del mateix període de l'any passat. Al juny, però, s'ha produït una recuperació i les quotes per validar projectes han pujat un 4,5 respecte del mateix mes de 2019.

stats