Immobiliari
Economia 07/03/2023

Els preus de venda i lloguer d'habitatge a les Balears ja superen els anys de la bombolla immobiliària

La causa de l'augment elevat en tots dos mercats és, segons Fotocasa, la manca de parc social i no la venda a estrangers

2 min
Habitatge que s'ofereix per llogar.

PalmaEls mercats de compra d'habitatge i de lloguer han arribat aquest mes de febrer a màxims històrics a les Illes Balears. Segons la situació del mercat immobiliari del portal Fotocasa, aquest increment se situa en un 20,2 per cent interanual en el cas de la compra, amb preu mitjà dels 3.455 euros/m2. Pel que fa al preu del lloguer, aquest increment és d'un 26 per cent. Aquest percentatge situa el preu del lloguer en 15 euros/m2 de mitjana.

Aquestes preus de compra situen les Illes com l'únic territori de l'Estat on els preus han arribat a màxims històrics amb un augment del 20,2 per cent interanual. Aquest percentatge és el més elevat que s'ha detectat en les darreres dècades. Just se supera pel percentatge assolit el maig de l'any 2006, quan es va arribar al 20,4 per cent.

La causa d'aquest augment exagerat és, segons la directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos, "la manca d'habitatge públic, tant per llogar com per comprar". "Tot i que hi ha estrangers interessats a comprar o llogar habitatge a les Balears, aquesta no és la causa principal que els preus dels mercats estiguin tensionats", ha informat la portaveu del portal immobiliari.

"No tenim oferta a bastament"

"Mai abans no havíem vist tant d'interès en la compra d'habitatge a les Illes Balears com fins ara. No tenim oferta a bastament i per això els preus són cada vegada més elevats", ha afegit la responsable de Fotocasa. Segons Matos, "la previsió és que el preu de la compra d'habitatges s'estabilitzi; en canvi, el preu de lloguer continuarà en augment".

Segons les xifres de Fotocasa, "a les Balears els darrers 30 anys s'han construït uns 10.700 habitatges de protecció oficial destinats a la venda". "Els habitatges destinats al lloguer just són 1.400. Aquesta és una quantitat totalment insuficient, i això fa que sigui el gran problema que tenen les Illes Balears en comparació amb altres comunitats. Fins ara les polítiques no han fomentat l'habitatge públic", ha expressat Matos.

Altres factors que expliquen l'augment del preu segons l'estudi del portal immobiliari són "la transformació del mercat després de la pandèmia i la pujada del tipus d'interès".

stats