Economia 26/05/2016

De Guindos diu que el pròxim govern espanyol haurà de retallar 5.000 M€ el 2017

El ministre, convençut que Brussel·les no multarà Espanya

Dani Sánchez Ugart
2 min
De Guindos, 'caçat' parlant amb dirigents europeus: "Ens encaminem a unes noves eleccions"

MadridEl ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, s'ha mostrat aquest dijous "convençut" que Espanya no tindrà una sanció Europea pels seus reiterats incompliments dels objectius de dèficit, i ha indicat que el desequilibri de les finances espanyoles baixarà per sota del 3% l'any que ve.

En una roda de premsa a la seu del ministeri en la qual De Guindos ha mostrat el seu optimisme pel creixement de l'economia espanyola, que ha pronosticat que se situarà en el 3% al tancament d'aquest any, el ministre ha descartat aquestes sancions, i ha assegurat que la decisió de la Comissió Europea -qüestionada per l'Ecofin- d'ajornar la decisió de multar o no Espanya fins a passades les eleccions del 26 de juny és "perfectament legal".

De Guindos ha assegurat que Espanya complirà sense problemes els objectius de dèficit acordats amb l'executiu comunitari sense necessitat d'aplicar noves mesures d'ajust, i ha descartat que la carta enviada pel president en funciona, Mariano Rajoy, es referís a retallades addicionals. Segons ell, el 0,25% de reducció del dèficit addicional ja està inclòs amb els 4.000 milions d'acords de no disponibilitat anunciats en els últims mesos, dels quals la meitat recau a l'Estat i l'altra meitat a les comunitats autònomes.

"Espanya ha de complir les regles de la zona euro. Tenim l'exemple del govern que ha sigut el més rebel, que és el grec i que ara està complint de manera exemplar. I el que fa el president espanyol a la carta és comprometre's a les regles de la zona euro i dir que les respectarà", ha afegit.

De fet, De Guindos ha insinuat que les mesures addicionals hauran d'arribar el 2017, perquè és aquí on hi ha més divergència entre les previsions del pla d'estabilitat de govern espanyol (2,9% de dèficit) i les de la Comissió Europea (2,5%). El ministre ha justificat, però, que l'actual govern no pot definir noves retallades i per això ha inclòs la previsió del 2,9% de dèficit, al qual s'arribaria sense mesures addicionals de correcció, només pels "correctors automàtics", com el creixement del PIB i dels ingressos de l'Estat.

És a dir, al següent govern li quedarà una correcció pendent de cinc dècimes, equivalent a uns 5.000 milions d'euros del PIB per al 2017, que se sumarà a la del 0,25% que farà aquest any l'executiu en funcions.

stats