Economia 04/02/2018

“Guany 1.100 euros, som 3 i em fa por perdre’l perquè ingressam més de 15.000 euros anuals”

Maria Elena és el pilar d’una llar de la barriada palmesana de Son Gotleu, resident al carrer de Màlaga i beneficiària del bo social pel fet de tenir una potència contractada de menys de 3 kW

Ll.f.l.
2 min
Maria Elena i el seu home Shadrock, veïns de Son Gotleu, estan preocupats.

PalmaMaria Elena és el pilar d’una llar de la barriada palmesana de Son Gotleu, resident al carrer de Màlaga i beneficiària del bo social pel fet de tenir una potència contractada de menys de 3 kW. Rep un descompte aproximat de 10 euros mensuals cada mes, que l’ajuda, per exemple, a fer les compres per un dia de menjar per al seu home, d’origen nigerià, que està a l’atur, i per al seu fill. Fa net a l’aeroport.

“Jo tenc l’únic salari de la família i guany 1.100 euros i escaig nets al mes, amb 13 pagues anuals”, per la qual cosa els seus ingressos bruts sobrepassaran els 15.039,18 euros de llindar màxim per a una família amb un menor (dues vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples 2018, que és de 7.519,59 euros). Si no hi intervenen els serveis socials, perdrà el descompte del 25% sobre la seva factura.

“La nostra situació és d’emergència, ja que estic pagant una hipoteca d’uns 250 euros mensuals, i dos préstecs personals que sumen uns 200 euros més, de manera que prop de la meitat del meu sou és per pagar deutes i serveis bàsics. Ens costa arribar a final de mes amb la resta dels doblers”, assegura aquesta veïna palmesana, que ja té alguns problemes de salut.

Maria Elena assegura que “em sembla fatal que ens llevin aquesta possibilitat, ja que per a les famílies que guanyam un poc més que la renda màxima serà més complicat accedir a aquesta ajuda”.

Segons l’Associació de Consumidors i Usuaris de les Balears (Consubal), el de Maria Elena és un cas típic que necessitarà una intervenció dels serveis socials.

El Govern té aprovat un protocol d’actuació que s’ha d’apicar davant situacions de risc en què es defineixen les característiques que han de tenir les famílies per ser considerades vulnerables i les maneres com se les pot ajudar (fins i tot assumint el cost total). A més del Govern, formen part de la mesa la Federació d’Entitats Locals de les Balears la Federació d’Associacions de Consumidors i Usuaris , l’Associació Nuredduna de defensa del consumidor, l’Associació de Consumidors i Usuaris de Balears La Defensa, la Creu Roja, Càritas Diocesana, EAPN-Illes Balears-Xarxa per la Inclusió Social, Endesa, Vall de Sóller Energia, SLU/Elèctrica Sollerense, Sampol Energia, Iberdrola, Gas Natural, Fenie i Som Energia, i la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques.

stats