Economia 03/06/2021

El Govern espera que el Regne Unit llevi les restriccions turístiques a final de juny

Negueruela no ho considera una passa enrere per la reactivació del mercat turístic

Toni Jaume
2 min
Aeroport de Palma, març de 2021.

PalmaEl Regne Unit continua recomanant no viatjar a les Balears perquè conté la variant índia del coronavirus i manté les restriccions als turistes que decideixin fer-ho, segons ha explicat aquest dijous el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern balear, Iago Negueruela, en una roda de premsa. El conseller respecta la decisió del govern britànic, però espera que aixequi les limitacions en la pròxima revisió dels controls, que farà el 25 de juny.

Negueruela ha justificat que els turoperadors que operen a les Balears "ja feien feina amb la data de 25 de juny", de manera que, a parer seu, l'anunci del Regne Unit no suposa una passa enrere en la recuperació del mercat turístic. De fet, ha reiterat que és un procés que ja ha començat i que no s'aturarà. A favor seu hi juguen les dades, que confirmen que les Illes són l'única comunitat autònoma de l'Estat que rep visitants alemanys, italians i holandesos, i que cap altre país competidor a la Mediterrània té les fronteres obertes al turisme.

Les patronals han valorat amb més pessimisme la decisió del govern britànic. El president de PIMEM, Jordi Mora, ha dit que "farà que una part de la temporada turística arrenqui més tard", referint-se al fet que molts treballadors hauran d'esperar més temps per sortir de l'ERTO. La presidenta de la CAEB, Carme Planas, ha animat a continuar intentant atreure turistes espanyols per compensar la situació. Per part seva, la vicepresidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, María José Aguiló, s'ha sentit decebuda, però ha desitjat que a final de juny es pugui recuperar el turisme anglosaxó.

La visió dels hotelers

L'estancament de l'arribada de turistes britànics a les Illes ha generat reaccions dispars entre el sector hoteler de les Balears. Per una banda, el CEO de BlueBay, Ramón Hernández, ha assegurat que té confiança absoluta en la recuperació de la temporada. “Els processos de reactivació del sector turístic de les Illes no tenen marxa enrere”, ha explicat. A més, Hernández ha informat que no té intenció de canviar el full de ruta. “Encara que el Regne Unit no ens posi en verd, obrirem de la mateixa manera”. Per altra banda, la resposta de Melià ha estat completament diferent. Carlos González, l'strategic planning de Melià Hotels, s'ha mostrat més caut i preocupat davant les conseqüències de les restriccions als turistes britànics: “Per nosaltres, és crític. Tenim una dependència del mercat britànic considerable”. Tot i això, González ha reiterat que espera que en un futur pròxim es puguin obrir corredors directes a les Balears i reactivar així el sector turístic illenc. 

stats