Autònoms
Economia 10/04/2024

El Govern preveu aprovar la quota zero d'autònoms per a emprenedors aquest divendres

Prohens ha anunciat que "en els pròxims mesos" podran presentar un altre paquet de mesures per a autònoms consolidats

ARA Balears
2 min
Prohens ha presidit la reunió sobre mesures de suport a emprenedors i autònoms al Consolat de Mar.

PalmaEl Consell de Govern aprovarà aquest divendres la quota zero d'autònoms per a emprenedors amb una dotació inicial d'un milió d'euros que es pot ampliar "si és necessari". Així ho ha avançat aquest dimecres la presidenta del Govern, Marga Prohens, qui ha estimat que aquesta bonificació arribarà a prop de 1.000 autònoms emprenedors.

Segons ha explicat la líder de l'Executiu autonòmic, la quota s'abonarà a través de diferents convocatòries, que subvencionaran les cotitzacions a la Seguretat Social. En aquest sentit, la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia, a través de la Direcció General d'Empresa, Autònoms i Comerç, ha posat en marxa la primera convocatòria d'ajudes per als treballadors autònoms emprenedors que s'hagin donat d'alta de l'1 de juliol de 2023 al 30 de juny de 2024 i, amb caràcter retroactiu, per a aquells que s'hagin donat d'alta a partir de l'1 de gener de 2023.

Aquesta mesura suposa una quota zero d'aplicació els dos primers anys d'activitat. El primer any no es requereix cap requisit més enllà d'estar donat d'alta com a autònom, i està obert a tots els perfils sense límit d'edat. El segon any, el requisit és que els beneficis no superin el salari mínim. Sobre això, la presidenta ha destacat que l'objectiu del Govern és donar una mà "en el moment d'iniciar el projecte, de fer la cartera de clients, que són els anys més complicats i en els quals la quota d'autònom pot ser dissuasiva".

Per al tercer any, la bonificació és del 50 per cent de la quota sempre que els beneficis, de nou, no superin el salari mínim. Cal remarcar que la renovació de la subvenció no és automàtica i ha de sol·licitar-se en cada convocatòria. Al marge dels autònoms emprenedors, Prohens ha anunciat que "en els pròxims mesos" podran presentar un altre paquet de mesures per a autònoms consolidats (a partir dels 36 mesos).

Des del Govern han traslladat que creuen important esmentar que la inscripció com a demandant d'ocupació en el SOIB, just abans de l'alta de treballador autònom, és un requisit que han de complir les persones interessades a sol·licitar la subvenció, així com estar empadronades en un dels municipis de les Illes; fer la seva activitat i tenir el centre de treball a la Comunitat Autònoma i estar al corrent del pagament de les obligacions amb l'Agència Tributària Estatal i l'Agència Tributària de Balears (ATIB).

El termini de presentació de les sol·licituds començarà el 15 d'abril de 2024 i finalitzarà el 15 de juliol de 2024. Les concessions de les ajudes es resoldran per rigorós ordre d'entrada en el registre de la Comunitat. Les persones interessades podran presentar les sol·licituds de manera telemàtica o presencial.

En la reunió d'aquest dimecres també hi han estat presents el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro; el director general d'Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés; el president de PIMEB, Alfonso Rojo; el president d'ATA Balears, i en nom de la CAEB, Luis García; el president de la UATAE Balears, Jeroni Valcaneras, i el president de l'Associació de Joves Empresaris de Balears (AJE), Yoann Blanco.

stats