Economia 03/10/2019

El govern espanyol aprovarà un paquet de 300 milions per respondre a la fallida de Thomas Cook

S'hi inclou una línia de crèdit de prop de 200 milions, així com rebaixes en les taxes d'AENA per als vols a les Canàries i les Balears

Ara Balears
2 min
La ministra de Turisme, Reyes Maroto, i la secretària d'Estat de Turisme, Isabel Oliver, a la reunió amb les comunitats autònomes.

PalmaEl govern espanyol aprovarà l'11 d'octubre un reial decret llei amb 13 mesures de xoc, que suposen uns 300 milions d'euros, per fer front a la fallida del touroperador britànic Thomas Cook. El paquet de mesures inclou una rebaixa de les taxes de passatgers i de ruta en els vols a les Canàries i les Balears. La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Reyes Maroto, ha presentat aquest dijous les mesures que preveu el pla de xoc per suavitzar l'impacte del col·lapse del touroperador en l'ocupació, que ha afectat 3.400 treballadors de manera directa.

Maroto ha explicat, després de la Comissió Interministerial que s'ha reunit aquest dijous per abordar els efectes de la fallida, que el pla donarà resposta a les pèrdues de connectivitat, ocupació i demanda, i a la manca de liquiditat d'empreses i autònoms, tot això acompanyat d'una estratègia jurídica per part de l'Estat per defensar els afectats i els consumidors. Una bona part de les ajudes es tramitaran en forma de línies de crèdit destinades a assegurar la liquiditat de les empreses més afectades. Cal recordar que a les Illes es calcula que la fallida de Thomas Cook ha deixat prop de 120 milions el deute a les empreses.

L'eliminació de les tarifes aèries pretén atreure aerolínies per tal d'omplir el buit que han deixat els avions de Thomas Cook, que volaven al mercat britànic. S'aplicarà aquesta temporada d'hivern, entre final d'octubre i final de març del 2020. Aquesta mesura, de caràcter extraordinari, consistirà a exonerar de la tarifa del passatger totes les companyies que operen a les Canàries i les Balears. Així mateix, Enaire reduirà més d'un 12% la tarifa de ruta per a les companyies aèries que operen en tots dos arxipèlags, una mesura que serà efectiva a partir de l'1 de gener de 2020 fins que sigui revisada de nou.

El govern espanyol també posarà en marxa un pla de xoc en matèria de promoció per tal d'incentivar la demanda en els mercats emissors de turistes cap a Espanya, principalment a la Gran Bretanya i a Alemanya. Tot i que encara no s'ha especificat el pla, es preveu que s'incrementi la participació en la fira World Travel Market, que tindrà lloc a Londres a partir del 4 de novembre.

stats