Finançament autonòmic
Economia 27/07/2022

Catalunya rebrà uns 3.100 milions més de recursos el 2023

El govern espanyol engreixa el finançament a les autonomies comptant bestretes i liquidació fins als 134.336 M€, un 24% més

2 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

MADRIDMés oxigen econòmic per a les comunitats autònomes. Durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que després de dos anys en format telemàtic està tenint lloc de manera presencial aquest dimecres al matí a Madrid, el ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha comunicat a les comunitats que l'import dels recursos del sistema de finançament de l'any 2023 creixerà fins als 134.336 milions d'euros, segons confirmen fonts presents a la reunió al diari ARA. Es tracta d'una xifra un 24% superior a la de l'any 2022 (26.130 milions d'euros més).

Aquest increment, però, s'explica perquè les entregues a compte o bestretes, és a dir, els recursos reals que rebran les comunitats el 2023, seran de 124.292 milions d'euros, és a dir, un 11% més que les bestretes de l'any 2022 (112.213), mentre que les liquidacions positives de l'any 2021 arriben als 10.981 milions d'euros, segons les mateixes fonts. Això vol dir que l'Estat va preveure menys recaptació de les comunitats i, finalment, no va ser així. Durant la reunió, la ministra d'Hisenda ha detallat que la dada "positiva" de les liquidacions es deu a les previsions "prudents" que va fer el govern espanyol i a les mesures adoptades per fer front al xoc econòmic derivat de la crisi del covid-19.

Aquest, però, és només un dels punts de l'ordre del dia del CPFF, que ha començat a quarts de dotze del matí i que ha tornat a reunir el ministeri d'Hisenda amb els representants econòmics de les comunitats. Un dels altres temes era el marge de dèficit que tindran l'any que ve els governs autonòmics. Tal com va avançar l'ARA, després d'una negociació entre la Generalitat i la Moncloa, els últims s'han obert a flexibilitzar l'objectiu de dèficit per a les comunitats del 0,1 al 0,3% del PIB el 2023.

Malgrat que les regles fiscals estan suspeses, el govern espanyol ha marcat aquesta "taxa de referència" com a brúixola dels diners que poden gastar de més els governs autonòmics, sense perdre de vista, però, la "responsabilitat pressupostària". Totes les comunitats se'n beneficiaran. Des del ministeri d'Hisenda defensen que, atès que augmenta el que les comunitats podran gastar, es reduirà el desequilibri pressupostari en què pot incórrer l'administració central. El programa d'estabilitat del govern espanyol continua marcant un dèficit previst del 3,9% sobre el PIB per a l'any vinent en el conjunt de l'Estat.

stats