Electricitat

El govern espanyol reduirà al 10% l'IVA de l'electricitat per abaratir el rebut de la llum

La mesura, que beneficiarà els consumidors particulars i les pimes, s'aprovarà dijous al consell de ministres

2 min
Comptadors de la llum

MadridEl govern espanyol aprovarà una reducció de l'IVA de l'electricitat, que passarà del 21% actual al 10%, segons han avançat la Cadena SER i La Sexta i han confirmat fonts de l'executiu a l'ARA. Si no hi ha sorpreses, la reducció s'aprovarà aquest dijous al consell de ministres. La mesura té l'objectiu d'abaratir la factura de la llum, que s'ha disparat a conseqüència de l'augment dels costos lligats a la producció, i beneficiarà els consumidors domèstics que tinguin contractada una potència de fins a 6 kW, i també a les pimes.

Fins dijous no es coneixeran els detalls, però la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja va avançar la setmana passada que les mesures que s'estan estudiant per abaratir la factura elèctrica tindran caràcter "excepcional" i "provisional". Des d'Unides Podem, fonts de la formació han demanat aquest dilluns que la mesura sigui "permanent" i no estigui lligada a l'evolució del preu de mercat per evitar que s'hagi de revisar contínuament, cosa que afegeix "complexitat al sistema".

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha confirmat públicament que la mesura s'ha acordat entre els dos socis de govern, el PSOE i la formació lila, i ha assegurat que amb la reducció de l'IVA no n'hi ha prou. "Cal fer més coses, però això suposarà un alleujament immediat per a milions de famílies i petits negocis i és una gran notícia", ha afirmat a Twitter.

La factura es dispara

Encara no hi ha xifres oficials però segons els càlculs de Facua-Consumidors en Acció, el rebut de la llum d'un usuari mitjà s'ha disparat un 46,5% durant les tres primeres setmanes de juny, en comparació amb el mateix període de l'any passat. Segons l'associació de consumidors, la de juny serà la factura més cara de tota la història. L'augment respecte al juny del 2020 se situaria en els 28,18 euros per a un usuari mitjà.

L'espectacular increment coincideix amb l'entrada en vigor del nou sistema de tarifes, orientat a incentivar l’eficiència de les infraestructures elèctriques. Però el govern espanyol descarta que sigui pel canvi de sistema i sosté que si la factura s'ha disparat és perquè la posada en marxa dels canvis "ha coincidit amb un augment molt important" dels costos de generació elèctric degut a un augment costos dels drets d'emissions de CO2. Segons admetia aquest dilluns la vicepresidenta segona de l'executiu, Nadia Calviño, el més "realista" és preveure que el preu es mantindrà elevat. "És el reflex que els operadors aposten per un sistema que genera incentius més intensos de fonts verdes".

Al matí Calviño descartava donar detalls de les mesures que debat el govern espanyol, com finalment l'anunciada baixada de l'IVA, però ja avançava la necessitat d'intervenir per frenar l'escalada de preus de l'electricitat. "Som un govern molt sensible i conscienciat amb la necessitat de protegir el consumidor i també les empreses, sobretot pimes i autònoms", afirmava Calviño.

Reformar en profunditat el sistema elèctric és un dels acord de govern entre Podem i el PSOE, tot i que no era una de les prioritats, fins que a principis d'any es va disparar la factura elèctrica. Fins ara, l'executiu ha aprovat un avantprojecte de llei per posar fi als anomenats "beneficis caiguts del cel" de les elèctriques, que haurien d'abaratir la factura de la llum un 4%.

stats