Macroeconomia

El govern espanyol prorrogarà la rebaixa de l'IVA dels aliments

Sánchez reconeix que necessitarà el suport del Congrés, on la fragilitat parlamentària complica el tràmit

2 min
Cartell de preus en un supermercat.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el seu executiu té la intenció de prorrogar la rebaixa de l'IVA d'alguns aliments que decau aquest 30 de juny. El dirigent socialista ho ha explicat aquest dimecres en una entrevista a TVE just després de la sessió de control al Congrés dels Diputats. Sánchez ha reconegut que els preus per omplir la cistella de la compra continuen sent "alts" i que, per tant, la mesura ha de continuar en vigor.

Ara bé, aquesta és la intenció del govern espanyol. El mateix Sánchez ha anticipat que la mesura necessitarà el vistiplau del Congrés dels Diputats, on la fragilitat parlamentària complica el tràmit. "Aquest és un govern amb minoria parlamentària", ha recordat Sánchez durant l'entrevista. De fet, la tramitació el desembre passat del decret anticrisi ja va es va presentar complicada pels equilibris parlamentaris.

Sánchez no ha detallat durant quant de temps es prorrogaria la mesura que, actualment, suposa mantenir una rebaixa de l'IVA del 4% al 0% per als aliments de primera necessitat –com el pa, la llet, els ous, les fruites i verdures, i els cereals– i del 10% al 5% per a l'oli d'oliva, l'oli de gira-sol i la pasta.

Aquest dimarts el Banc d'Espanya ha revisat a l'alça la previsió d'inflació per a aquest 2024 fruit de la "persistència" de la inflació subjacent. Per al 2024 situa la inflació general en el 3% (0,3 punts percentuals respecte a la previsió del mes de març), i al 2% a partir del 2025, quan havia estimat que se situaria a l'1,9%.

IVA de la llum

Una altra sorpresa fiscal del mes de juliol podria ser la de l'IVA de la llum. El sector dona per fet que aquest mes de juliol podria baixar al 10%, tal com estava previst per al llarg d'aquest 2024. El mes de març va tornar al tipus normal del 21% per la clàusula que desactivava la rebaixa quan el preu del megawatt hora (MWh) del mercat majorista elèctric se situés per sota dels 45 euros de mitjana al mes. Amb el repunt de preus, però, tot indica que el juny tancarà per sobre d'aquest límit.

stats