Mobilitat
Economia 08/02/2023

El govern espanyol vol privatitzar la torre de control de Son Sant Joan

La liberalització afectarà els set aeroports amb més trànsit d'Espanya, només superats pels de Madrid i Barcelona

2 min
La torre de control aeri de l'aeroport de Son Sant Joan.

PalmaEl govern espanyol vol privatitzar la gestió del control de set dels aeroports amb més trànsit d'Espanya –només superats pels de Madrid i Barcelona–, entre ells el de Son Sant Joan de Palma, segons va avançar aquest dimarts El Confidencial. Fins ara, la gestió de les torres de control dels aeròdroms de Palma, Màlaga, Gran Canària, els dos de Tenerife, Bilbao, i Santiago estava en mans de l'empresa pública Enaire, depenent del Ministeri de Transports.

Son Sant Joan és el tercer aeroport amb més trànsit d'Espanya i el més gran dels set que sofrirà la privatització de la torre de control. Segons el mateix mitjà, s'espera que aquest any Aena pugui llançar la licitació, i que les empreses adjudicatàries puguin operar el 2025.

Des del Ministeri s'escuden en el fet que la privatització suposaria una millora de la qualitat del servei de control de la torre, a més de l'eficiència econòmica. Segons El Confidencial, l'externalització porta a una reducció del 60% dels costos, en gran part pel sou que cobren els controladors que treballen per Enaire, amb uns 200.000 euros, i per les adjudicatàries privades, amb uns 50.000 euros.

Reaccions

El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ja ha anunciat que reclamarà la compareixença immediata en el Senat de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, perquè doni explicacions per la voluntat de privatitzar la gestió de la torre de control de Son Sant Joan. Vidal sosté que aquesta mesura "va en contra dels interessos estratègics de les Balears". "La torre de control de Palma és, des de fa dècades, una de les menys dotades i amb menys treballadors de l'Estat. La privatització no serà eficient econòmicament i només contribuirà a la tendència centralitzadora del govern espanyol", ha lamentat.

Per la seva banda, la coordinadora autonòmica de Podem, Antònia Jover, ha reclamat que "es tenguin en compte els interessos de la ciutadania, i no desviar a interessos privats el que és de tots". "L'ala dreta del govern de coalició segueix les passes de Mariano Rajoy i vol privatitzar també la torre de control. No és el model que cercam des de Podem per a les Balears", ha afegit.

stats