El govern espanyol preveu aprovar l'augment de les ajudes directes a les empreses al març

Una de les mesures que hi ha damunt la taula és la condonació de deute avalat per l'ICO

2 min
La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni.

Brussel·lesDesprés de mesos amb l'economia en quarantena, governs i institucions europees tenen clar que aquest 2021 "ha de ser l'any de la recuperació". Així ho ha repetit unes quantes vegades aquest dilluns la vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño, abans de la videoconferència amb la resta de ministres de Finances de l'Eurozona. Una reunió en què abordaran una de les principals preocupacions que poden complicar la recuperació: la possible allau de fallides empresarials. És un maldecap compartit per les grans economies europees i que el govern espanyol vol mirar de prevenir a partir del març, quan preveu tenir aprovada l'ampliació de les ajudes directes a pimes i autònoms que està enllestint.

Calviño va anunciar fa algunes setmanes que, després que la Comissió Europea hagués modificat el marc legal per facilitar les ajudes d'estat a les empreses, el govern espanyol també donaria més capacitat als instruments posats en marxa durant la pandèmia per enfortir la xarxa de seguretat per a petites i mitjanes empreses i autònoms. "Estem intentant identificar les empreses que eren viables abans de la pandèmia i aquelles que han vist la solvència debilitada a conseqüència de la caiguda de l'activitat", ha explicat Calviño. El ministeri d'Economia ja ha sol·licitat l'ampliació temporal d'aquest marc d'ajudes a Brussel·les i està a l'espera de la llum verda de la Comissió per poder-la posar en marxa. Per això s'espera que l'aprovació arribi al març, tot i que es pot allargar fins a finals de mes.

La setmana passada, fonts europees explicaven que el gruix de pimes amb què comptava l'economia espanyola la feia especialment vulnerable al risc de fallides empresarials perquè tenen menys capacitat de reacció. La mateixa font constatava que el govern espanyol havia donat menys ajudes directes que altres governs a les empreses i per això donava la benvinguda a l'anunci de Calviño d'ampliar aquesta via i, per exemple, preveure l'opció de condonar el deute contret amb aval de l'ICO (l'Institut de Crèdit Oficial) durant la pandèmia. Però aquest dilluns Calviño ha defensat que Espanya ha concedit més ajudes que la mitjana europea, un 5% de directes i un 15% d'indirectes en forma d'avals, per exemple. "El volum total dels pagaments dels ERTO, bonificacions de la Seguretat Social, de les prestacions dels autònoms... tot això ascendeix a 40.800 millons d'euros en ajudes ja aprovades", ha afirmat la ministra.

Espanya manté converses amb Brussel·les per enllestir el pla de reformes que presentarà a Brussel·les i que li ha de donar accés a més de 140.000 milions d'euros entre ajudes directes i crèdits barats. D'aquestes, ja n'ha pressupostat 27.000 milions i uns 10.000 arribaran a finals d'estiu en forma de prefinançament, tan aviat com s'acabi el procés de ratificació als Parlaments estatals que ha de permetre que la Comissió Europea s'endeuti.

stats