Economia 21/06/2021

El govern espanyol prepara un pla per reduir el frau del sector financer

Calviño demana un acord amb els treballadors per l'ERO de CaixaBank

3 min
La ministra d'Economia, Nadia Calviño.

MadridEl govern espanyol està preparant un pla, amb l'ajuda dels supervisors, per reduir el frau en el sector financer. Amb els tipus d'interès a nivells baixos, el marge de rendibilitat del sector és reduït. La situació ha comportat, segons ha denunciat aquest dilluns la vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, un augment del frau. "És una preocupació que cada vegada té més pes en aquest context de baixos tipus d'interès i de liquiditat abundant", ha afirmat Calviño durant la seva intervenció al curs d'estiu de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo a Santander sobre l'economia després de la pandèmia.

L'executiu no donarà més detalls del pla fins d'aquí a unes setmanes però la vicepresidenta segona ha assegurat que les pràctiques fraudulentes en el sector financer poden tenir conseqüències sobre l'economia: "Hem d'evitar que es pugui produir un augment d'aquest tipus de frau que eventualment pugui tenir un impacte en la confiança i també des del vista macroeconòmic".

El ministeri no ha concretat en quines pràctiques fraudulentes se centrarà el pla, però Calviño ha apuntat que una té relació amb les criptomonedes. N'hi ha més. De fet, la ministra d'Economia ha llançat un toc d'atenció als bancs que encara no s'han sumat al codi de bones pràctiques. Segons Calviño, en són 28, tot i que el 98% dels que concedeixen crèdits ICO sí que han signat el document. Amb el codi, els bancs es comprometen a ser transparents i a respectar certes condicions –ampliar carències o estendre períodes de venciment– per a la concessió de crèdits ICO.

Precisament la setmana passada la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va obrir un expedient sancionador contra el Banc Sabadell, el Banco Santander, CaixaBank i Bankia per possibles pràctiques restrictives de la competència en la comercialització de les línies d'avals ICO que es van activar per ajudar les empreses a conseqüència de la pandèmia de covid-19.

ERO de CaixaBank

Calviño també ha parlat de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de CaixaBank, que preveu la sortida de 7.400 treballadors. La vicepresidenta ha assegurat que espera que hi hagi un acord, tot i que per ara les negociacions no han arribat a bon port. "Confio que s'arribi a una solució negociada amb els representants dels treballadors", ha dit el dia abans de la vaga convocada contra l'ERO. Calviño, a més, ha demanat que l'expedient es resolgui amb baixes voluntàries. "Aquesta és la línia de diàleg i negociació correcta per abordar aquests processos, que sempre són lamentables i negatius", ha assenyalat.

La vicepresidenta defensa les fusions bancàries però sempre s'ha mostrat contrària als acomiadaments massius que comporten les concentracions. Segons Calviño, la solució passa per plantejar el futur del sector no sobre la base de reduir la plantilla o tancar oficines sinó de "desenvolupar un agenda positiva" en què es busquin noves oportunitats de negoci.

Reducció del deute

Sobre la recuperació econòmica, la vicepresidenta ha assegurat que tots els indicadors econòmics auguren un creixement "intens" aquest any —sobretot durant el segon semestre— i el 2022, i ha destacat que la confiança dels ciutadans i les empreses en l'economia s'està recuperant. En aquest context, i en contra del que es defensa des del seu executiu, ha fet una crida a reduir "ja aquest any les ràtios de deute i dèficit sobre el PIB" d'Espanya. En una entrevista a El Periódico, demana tornar a l'equilibri aquest any pressupostari tot i que admet que a l'Eurogrup hi ha unanimitat per mantenir els estímuls fiscals fins al 2022.

stats