Turisme
Economia 27/08/2021

El govern espanyol planta cara a l'Aràbia Saudita per no perdre la seu de l'Organització Mundial del Turisme

L'Aràbia Saudita té intenció de presentar una candidatura oficial per acollir l'organisme

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte d'homenatge a l'escriptor José Saramago a Lanzarote, l'11 d'agost

A Espanya li ha sortit un competidor per acollir la seu de l'Organització Mundial del Turisme (OMT). L'Aràbia Saudita té intenció de presentar una candidatura perquè l'oficina central de l'OMT es traslladi al país i abandoni així Madrid, on se situa actualment, segons constaten fonts del ministeri d'Exteriors i ha avançat El País. La informació, que ha caigut com una galleda d'aigua freda, ha portat de nou el ministeri d'Exteriors i el govern espanyol a "treballar a tots els nivells, diplomàtics, empresarials i d'organitzacions, per mantenir la seu a Madrid", confirmen fonts de la cartera d'Exteriors a l'ARA. "Tots els esforços hi estan posats des del primer minut", afegeixen les mateixes fonts.

Malgrat que des d'aquest ministeri estan a "l'expectativa" del que faci el règim saudita els pròxims dies, no s'han volgut esperar a la presentació oficial d'una proposta formal davant l'Organització Mundial del Turisme i ja han activat "totes les vies possibles" per no deixar escapar la seu d'aquest organisme internacional, l'única de les Nacions Unides que de fet té Espanya.

La notícia ha fet saltar les alarmes dins el sector turístic, que demana al govern espanyol que no deixi perdre l'agència internacional que, des de l'any 1976 (quan es va fundar), està instal·lada a Madrid. Sigui com sigui, la decisió final en cas que l'Aràbia Saudita acabi presentant una proposta formal l'hauran de prendre els països membres de l'OMT (un total de 159), que, de fet, es reuniran aquest octubre al Marroc si la pandèmia ho permet, segons explicava el mateix organisme a principis d'any. També la delegada de Cultura a l'Ajuntament de Madrid, Andrea Levy, ha demanat al govern de Pedro Sánchez que "s'impliqui" i deixi enrere la "passivitat" per no deixar escapar la seu.

L'últim any, Riad, la capital de l'Aràbia Saudita, ja ha sigut protagonista d'una part de l'estratègia de creixement de l'OMT. A finals de maig, el secretari general de l'organisme de les Nacions Unides, Zurab Pololikashvili, inaugurava de bracet amb membres de la monarquia saudita i el ministre de Turisme del país, Ahmed Al Khateeb, l'oficina regional de l'OMT per a l'Orient Mitjà. A més, la ciutat també acollirà una extensió de l'Acadèmia Internacional del Turisme de l'OMT. "La tasca de l'oficina és una prova del nostre suport al Regne de l'Aràbia Saudita", defensava Pololikashvili. A més, el règim –en una clara intenció d'obrir-se al món– situa la indústria turística com una de les impulsores del seu creixement econòmic, explicava el mateix ministre saudita durant la presentació de l'oficina regional.

Si finalment Riad presenta una candidatura formal, hauria de convèncer com a mínim dues terceres parts dels membres de l'OMT, és a dir, 106 països. Malgrat que al govern espanyol li agradaria que aquesta profecia no es complís, ja han activat tota la maquinària diplomàtica per arribar, si cal, preparats a la votació.

stats