Fiscalitat

Extremadura anuncia la baixada d'impostos més important a les portes de conèixer el pla fiscal de la Moncloa

El govern espanyol negocia rebaixes d'impostos "selectives" per a les rendes baixes

N.R.M
3 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

MADRIDEl govern espanyol presenta aquest dijous el seu pla fiscal on finalment està previst que toqui els impostos no només per a les rendes altes, sinó que també estudia que les rendes mitjanes i baixes es vegin igualment afectades. Unes mesures que venen precedides per unes setmanes en què diverses comunitats autònomes han anat anunciant els seus plans, i l'última a fer-ho ha sigut Extremadura. El president de la Junta, Guillermo Fernández Vara, ha anunciat que la setmana que ve proposarà al PP la baixada més important de la història de les taxes i preus públics "per alleujar la càrrega de les famílies" a la comunitat.

Extremadura ha sigut l'última a fer-ho, però al País Valencià, Ximo Puig ja va anunciar una reforma fiscal “progressista” que beneficiï les rendes inferiors a 60.000 euros i que es contraposa a les rebaixes fiscals que el PP promou a Madrid i Andalusia. 

Al pla fiscal del govern espanyol no només hi anirà el nou impost a les grans fortunes o un recàrrec en els trams més alts de la part estatal de l'IRPF, sinó que l'executiu també estudia incloure una rebaixa d'impostos que beneficiarà els contribuents de menys ingressos.

"[Els organismes internacionals] desaconsellen rebaixes massives d'impostos, es recomana que siguin quirúrgiques, selectives i que protegeixin la població més vulnerable i que els que tenen més aportin; això és el que practicarem", defensava aquest dimecres la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero. Més tard, la ministra d'Economia ho reafirmava: "Des del govern hem utilitzat també les rebaixes d'impostos, selectives o generals, com és l'IVA, per alleujar la situació dels ciutadans i contenir la inflació".

En tot cas, l'executiu també ha volgut deixar clar que qualsevol acció en aquesta direcció no tindrà res a veure amb les que han dut a terme les comunitats autònomes, en particular les del Partit Popular, d'aplicar una rebaixa generalitzada d'impostos a totes les rendes, fins i tot a les més altes, a través, per exemple, de la bonificació completa de l'impost de patrimoni, com ha decidit fer Andalusia. "Vull diferenciar aquesta acció del govern d'Espanya amb la d'aquells líders que defensen abaixar o eliminar els impostos a les grans fortunes, que és una mesura que no només redueix els ingressos, sinó que va en contra de la justícia fiscal", va remarcar Calviño aquest dimecres, just després de trobar-se amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, una de les abanderades de les rebaixes fiscals generalitzades.

Damunt la taula de la negociació, el que pren més protagonisme són rebaixes "quirúrgiques" i "selectives" molt focalitzades en determinades figures tributàries. Seria el cas de rebaixes com la de l'IVA dels productes d'higiene femenina, com ha reclamat Unides Podem, del 10% al 4%. En paral·lel, una altra fórmula seria una possible modificació de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) també en aquells trams més baixos. Fonts del ministeri d'Hisenda, però, refreden aquesta opció i només assenyalen que "està tot obert".

Aquestes converses entre els dos socis de la coalició van de bracet amb la negociació dels pressupostos generals de l'Estat per a l'any que ve, i que Unides Podem apunta que el PSOE està bloquejant. En tot cas, des del ministeri d'Hisenda volen presentar aquest paquet fiscal abans que els comptes públics. La data que s'havia sondejat era, precisament, aquest dijous. Sigui com sigui, el que segur que s'incorpora al pla fiscal és una figura que permeti recaptar els diners que les comunitats autònomes amb un impost del patrimoni inexistent o quasi inexistent deixen escapar. Es tractaria d'un impost que funcionaria amb deduccions totals en aquelles comunitats on l'impost de patrimoni sí que funciona, com és el cas de Catalunya, amb l'objectiu d'evitar la doble imposició.

De moment, Madrid és l'única comunitat autònoma que el bonifica al 100%. S'hi afegirà Andalusia (en mans del PP), que ja ha anunciat que també el bonificarà per complet, i Múrcia ha obert la porta a fer-ho. Al seu torn, Galícia, també governada pels populars, ha anunciat una rebaixa del 50%.

Equilibris

El que no s'esperava l'executiu, però, és que una comunitat socialista, com és la valenciana, trenqués el seu discurs de no aprovar rebaixes generalitzades, i menys en un moment en què també cal cobrir l'increment de la despesa social per fer front a la inflació. "No es pot anar cap a una espiral de baixades fiscals", ha dit Montero. A Hisenda hi ha preocupació per la rebaixa fiscal del socialista Ximo Puig al País Valencià. "Crec que les comunitats autònomes han de ser coherents perquè la gran majoria sol·liciten diners al govern espanyol", ha dit la ministra.

stats