Economia 05/10/2018

El govern espanyol aprova les mesures per rebaixar la factura de la llum i deroga l'impost al sol

També posa en marxa el bo social per a la calefacció i amplia l'elèctric a famílies monoparentals

Júlia Manresa
3 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

MadridPrimer pas per intentar rebaixar l'elevat cost de la factura de la llum. Aquest divendres el consell de ministres ha aprovat les mesures que ja havia anunciat fa unes setmanes per abaratir la factura elèctrica. Així, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha comparegut en la roda de premsa posterior al consell de ministres per explicar l'aprovació del decret llei que elimina l'impost a la generació elèctrica posat en marxa el 2012 i a través del qual es preveu que la factura final es redueixi entre un 2% i un 4%. La suspensió només durarà sis mesos, és a dir, que és una mesura prevista per alleugerir la factura de manera immediata aquest hivern. Durant aquests sis mesos el govern vol impulsar un pla estratègic que dugui a terme una reforma més global.

Es tracta de la suspensió fins al 0% (que no vol dir eliminació) de l'impost a la generació elèctrica, un tribut polèmic per si mateix perquè es va aplicar el 2012 a qualsevol producció d’electricitat, sigui de la font energètica que sigui, i suposa un recàrrec del 7% que les elèctriques traslladen al consumidor. Carrega un 7% a l'activitat de generació elèctrica de les companyies, que automàticament ho carreguen al consumidor.

Altres mesures anunciades en relació amb la factura de la llum i que tenen com a objectiu fer-la més transparent és la prohibició de contractar el servei "porta a porta" i eliminar l'obligació dels consumidors de la tarifa estable a contractar una tarifa que, segons la ministra, és molt superior al consum mitjà.

Desapareix l'impost al sol

La ministra Ribera ha introduït aquesta mesura assegurant que li provoca "particular satisfacció": "Per fi aquest país es lliura del gran absurd del qual s'han burlat altres països", ha etzibat la ministra Ribera. Així, el govern de Pedro Sánchez ha anunciat que deroga l'aplicació d'aquest tribut i ha assegurat que compta amb el suport de la majoria dels grups parlamentaris amb l'excepció del PP.

En aquesta mateixa línia, ha explicat mesures per impulsar l'ús d'energies renovables. Ribera ha afirmat que només 80 MW dels 9.000 MW compromesos s'havien començat a instal·lar i, per tant, han ampliat el termini per poder concloure la instal·lació.

El nou bo social elèctric

Però, a banda d'això, l'altra gran novetat són els canvis en el bo social elèctric. Segons la ministra, el criteri actual és "insuficient" i no s'han tingut prou en compte criteris de renda. Per això, s'amplia a les famílies monoparentals (majoritàriament monomarentals) i a persones en situació de dependència en graus 3 i 2 (no les de primer grau). Les persones amb discapacitat mantenen els mateixos requisits que fins ara i les famílies nombroses podran continuar acollint-s'hi amb independència del seu nivell de renda. Es modifiquen a l'alça les potències elèctriques que entren al bo social i els repartiments de consum entre mesos.

A més, segons ha explicat la ministra, en un termini de sis mesos el govern també vol aprofundir en altres mesures per combatre la pobresa energètica, com ara la d'ampliar els grups socials i per això impulsarà una Estratègia Nacional contra la pobresa energètica després de debatre quins han de ser els canvis amb els sectors socials afectats.

A més, el decret-llei prohibeix que es talli el subministrament de llum a les llars que tenen el bo social on visquin menors de 16 anys. També s'exten a les llars on resideixi com a mínim una persona amb discapacitat del 33% o superior i quan hi hagi com a mínim una persona resident amb grau 2 o 3 de dependència. La llei explica que les circumstàncies hauran d'avaluar-se i acreditar-se a través de certificats expedits pels serveis socials.

Un bo social per a la calefacció

L'altra gran novetat és la posada en marxa d'un bo social per a la calefacció, que s'ha anomenat "bo social tèrmic". Aquest bo social inclou els combustibles de la calefacció (gas natural, butà, gasoil, pellets...) i, per tant, es pot entendre com una ampliació del bo elèctric a altres fonts d'energia. Anirà a càrrec de l'Estat i no de les companyies elèctriques com passa amb el bo ja vigent. S'abonarà com un txec directe que es farà arribar a les famílies beneficiàries. Els criteris poden variar en funció de la temperatura de la zona on visqui el sol·licitant.

Qui hi tindrà dret? Les persones amb dret al bo social elèctric de manera automàtica. Per tant, no són excloents sinó complementaris. Com que s'aplica aquest hivern, l'ajut es cobrarà a partir de l'1 de gener del 2019. També per això, la manera de sol·licitar el bo social tèrmic és sol·licitant prèviament l'elèctric.

El 8 d'octubre era el termini màxim perquè les persones i famílies sol·licitin a l'empresa distribuïdora el bo social per al 2019 perquè es va canviar el criteri l'any passat i calia tramitar els canvis. El reial decret aprovat aquest divendres atorga un període extraordinari de regularització fins el 31 de desembre per a aquells que no hagin acabat de fer la sol·licitud completa.

stats