El govern espanyol aprova el pla de recuperació per rellançar l'economia

L'executiu preveu enviar-lo a Brussel·les aquesta setmana

2 min
La ministra d’Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero.

MadridDesprés d'ajornar la seva aprovació en diferents ocasions, el consell de ministres ha donat el seu vistiplau definitiu aquest dimarts al pla de recuperació i resiliència. El govern de Pedro Sánchez ja el va fer públic el 14 d'abril i en va donar els detalls en una compareixença al Congrés de Diputats, però encara no l'havia aprovat formalment, el pas previ per enviar-lo a Brussel·les. El vistiplau d'aquest dimarts arriba després d'haver tancat els últims detalls amb l'executiu comunitari: les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz es van entrevistar la setmana passada amb el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis. "És un pla de país que abordarà els reptes més transcendentals, amb assignacions de recursos per aconseguir que sigui més competitiu i més equitatiu", ha destacat la ministra portaveu, María Jesús Montero.

El pla de recuperació conté totes les reformes i inversions que el govern espanyol impulsarà per rellançar l'economia després d'un 2020 marcat per la pandèmia, que va deixar una caiguda històrica del PIB de gairebé l'11%. El pla es finançarà amb els fons europeus antipandèmia. A Espanya li pertoquen 140.000 milions d'euros en set anys, dels quals 72.000 són ajudes directes. L'arribada dels diners està subjecte a l'aprovació del pla per part de la Comissió Europa, que ara tindrà dos mesos per analitzar-lo. Brussel·les ja ha advertit que no podrà accelerar el procés perquè avaluar els plans de reformes de tots els estats membres requereix temps.

El govern espanyol enviarà el pla a la Comissió Europea com a màxim divendres i fins a l'estiu no arribaria el primer desemborsament del fons europeu. Tot i això, un cop aprovat el pla al consell de ministres, la intenció del govern és avançar una part dels diners (estan pressupostats 27.000 milions d'euros, que posteriorment seran reemborsats per la UE) i començar a obrir les licitacions i els concursos per optar a les subvencions abans de l'estiu, sense perdre més temps. Montero ha recordat aquest dimarts que no cal esperar al vistiplau de Brussel·les per començar a posar en marxa el pla.

Segons les previsions de l'executiu de Pedro Sánchez, el pla de recuperació i resiliència crearà fins a 800.000 llocs de treball i mobilitzarà més de 70.000 milions en tres anys. Les àrees prioritàries seran la transició energètica i digital, amb inversions en sectors com per exemple la mobilitat sostenible, el medi ambient, la modernització de l'administració pública i de les pimes, o la modernització del sector turístic. El pla inclou impulsar importants reformes en matèria laboral i de pensions.

stats