Economia 10/10/2019

El Govern troba un sistema per donar l'import de l'ecotaxa als hotelers afectats per Thomas Cook

El conseller Iago Negueruela explica que les ajudes no sortiran de l'Impost del Turisme Sostenible, però seran equivalents

Carles Tudurí
3 min
Condor segueix amb la seva operativa habitual tot i la fallida de Thomas Cook

PalmaEl conseller de Model Econòmic i Turisme, Iago Negueruela, ha explicat aquest dijous al Parlament que la donació als hotelers afectats per la fallida de Thomas Cook no sortirà del fons de l'Impost de Turisme Sostenible, però que es farà igualment, i en el mateixa quantitat que s'havia previst. Finalment, es convocarà un concurs al qual es podran presentar els hotelers afectats, però els doblers de l'ecotaxa no es desviaran per a aquest concepte.

El diputat de MÉS present en la comissió, Joan Josep Mas, s'ha mostrat d'acord amb aquest canvi perquè considera que és necessari aportar liquiditat a les empreses afectades, però evitant el mecanisme establert en un principi. "Ha estat un gust trobar amb vostè una solució a aquesta divergència", li ha dit Mas a Negueruela. Cal recordar que aquesta mesura havia provocat un dur enfrontament entre el conseller i la formació ecosobiranista, la qual considerava inviable dedicar doblers recaptats amb l'ecotaxa a donar liquiditat als hotels.

El conseller, en una compareixença a la Comissió de Turisme del Parlament, ha dit que el sistema que s'havia triat, que consistia a bonificar la liquidació de l'impost de l'estiu als hotels, seria més lent i no arribaria a tots els establiments. Arran de les crítiques de MÉS a aquesta mesura, s'ha optat per canviar de mètode. Ahir dimecres ja es va fer públic que el Pacte cercava alternatives a la donació directa dels doblers de l'ecotaxa.

Durant la compareixença, Negueruela ha destacat que en aquesta convocatòria pública d'ajudes, en la qual cada empresa podrà demanar el que ha recaptat en concepte d'ITS dels clients de Thomas Cook, els beneficiaris hauran de justificar la liquiditat que sol·liciten, que només es podrà dedicar al pagament de nòmines o factures de proveïdors. Els tres milions d'euros necessaris per fer front a aquesta subvenció, en principi, provindran de partides de la Conselleria de Model Econòmic i Turisme, tot i que si no es troben s'hauran de cercar del pressupost general de la Comunitat per tal que estiguin disponibles de manera immediata.

Crítiques del PP i del GOB

El diputat del PP Antoni Costa ha criticat en seu parlamentària "la improvisació" del Govern a l'hora de decidir aquestes mesures per ajudar empreses i treballadors a alleugerir l'impacte de la crisi de Thomas Cook. Segons Costa, el conseller Negueruela no ha estat capaç ni de posar d'acord els socis del Govern, fet que l'ha obligat a rectificar en aquesta mesura.

Costa ha explicat que el PP va advertir des del primer moment que la mesura de bonificar l'ecotaxa no era factible des del punt de vista legal, ja que és un impost que paga el client i no l'hoteler, fet que no en permet la devolució a l'establiment. Per a Costa, era molt millor suspendre l'impost fins a la temporada vinent d'estiu i, al mateix temps, cercar accions en favor de la competitivitat del sector.

El president del GOB, Amadeu Corbera, ha valorat positivament que els doblers per bonificar els hotelers afectats no surtin de l'ecotaxa. Però recorda que la fallida de Thomas Cook hauria de servir per veure els punts dèbils d'un model econòmic massa depenent del turisme. I ha insistit que el sector hoteler ja està prou subvencionat i té uns beneficis "altíssim" com perquè s'hagin d'invertir recursos públics.

Deute directe i impacte

Negueruela ha elevat l'estimació del deute que Thomas Cook té amb el sector turístic de les Illes fins als 150 milions d'euros, però ha destacat que l'impacte és molt més gran, ja que la manca de liquiditat dels hotelers pot provocar l'impagament de factures dels proveïdors dels establiments més afectats.

El conseller ha presentat al Parlament el pla d'accions dels executius autonòmic i estatal que pretenen fer front a la fallida del touroperador i preveuen arbitrar ajudes per a les empreses de la Comunitat afectades. Ha demanat a tots els partits que donin suport a aquestes mesures, allunyant-se d'enfrontaments partidistes, especialment al decret de mesures impulsat pel govern estatal.

Negueruela també ha explicat que les principals accions s'han destinat a aportar liquiditat a les empreses més afectades per la fallida i a ajudar els treballadors dels negocis del touroperador a les Illes en situació concursal. Aquest personal continua fent feina sense poder cobrar el sou, i per auxiliar-los s'han aprovat ajudes de 500 euros mensuals per empleat fins a quatre mesos.

stats