Economia 02/06/2022

El Govern dona per tancada la recuperació laboral: "Ens trobam en un camí de creixement"

El conseller Iago Negueruela ha dit que en aquests moments les Illes, amb un 6% d'atur, se situen entorn d'ocupació plena

3 min
El conseller Iago Negueruela en una imatge d'arxiu.

PalmaLes darreres dades de l'atur del mes de maig, que han deixat les Balears com la comunitat que lidera la caiguda anual (amb 39.148 aturats menys que fa un any, és a dir, un 56,96% menys), han fet que el Govern balear doni per acabat el procés de recuperació del treball que es va iniciar arran de la crisi de la pandèmia del covid-19. Així ho ha assegurat en una roda de premsa el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que ha remarcat que "ens trobam en un camí de creixement que tindrà efectes positius tant en la competitivitat com en la qualitat del treball".

El conseller ha volgut remarcar durant la seva intervenció que el més destacat no ha estat la consolidació de l'economia, "sinó que estam en un canvi de cicle i d'escenari perquè ja no només parlam de recuperació, sinó del tipus de treball que volem". En aquest sentit, ha dit que en aquests moments les Illes, amb un 6% d'atur, se situen entorn d'ocupació plena i que per segon mes consecutiu la contractació indefinida se situa en un 80%. Un dels exemples que ha posat Negueruela ha estat el de Formentera, on en aquests moments hi ha una contractació indefinida del 95%.

Negueruela ha volgut destacar la importància que ha tingut la reforma laboral per aconseguir aquesta millora. "Gràcies al diàleg social, s'està canviant el model de contractació i s'està optant per un model de qualitat, enfront del model del PP, que va defensar que aquesta aposta era fallida", ha assenyalat Negueruela.

Negueruela ha presentat les dades d'atur i afiliació al costat del director general d'Ocupació, Llorenç Pou, que ha subratllat que les xifres de les Balears "estan en màxims històrics" i que la recuperació de la crisi ha estat molt diferent de la de la resta de l'Estat. Precisament, el conseller ha explicat que les Illes són líders en creació de treball i que "mai s'havien tingut tantes persones afiliades el mes de maig com enguany. "Tenim la millor taxa d'atur de l'Estat i ja ens comparam més amb països europeus que amb la resta de comunitats autònomes", ha dit.

A més, Pou ha ressaltat que amb l'afiliació del cinquè mes de l'any (567.000 treballadors), les Illes encadenen set mesos consecutius de màxims històrics tant a l'estiu com a l'hivern, cosa que evidencia la recuperació laboral per davant de la mitjana estatal. En aquest punt, gairebé un de cada quatre llocs de treball creats a Espanya s'han creat a les Balears. A més, Pou ha destacat que la creació de 132.854 llocs de treball enguany suposa situar-se gairebé en nivells del 2019.

Reaccions a les xifres

La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, ha valorat les xifres d'aquest dijous i ha dit que "es manté la bona dinàmica iniciada durant la Setmana Santa amb gairebé el doble de percentatge de contractes indefinits que la mitjana de l'Estat. En aquest sentit, ha remarcat que "les dades són molt positives, amb xifres per sobre de les que hi havia abans de la pandèmia". Tot i això, ha admès que les conseqüències de l'elevada inflació i de la prolongada guerra d'Ucraïna "continuen sent preocupants".

Per la seva part, UGT ha assegurat que la reforma laboral ha fet que es dona "la volta" a l'ocupació a les Illes per l'augment "extraordinari" de la contractació indefinida i també ha qualificat de "molt positives" les dades de l'atur. El secretari general d'UGT a les Illes, Lorenzo Navarro, ha atribuït a la "bona" temporada turística que el comportament del mercat laboral de les Balears "tingui la millor nota de tot l'Estat".

stats