Sectors productius
Economia 05/08/2022

El Govern defensa la col·laboració publicoprivada com a principal via per enfortir el sector industrial

Les Balears han crescut un 32,9% en el mes de juny

ARA Balears
3 min
Imatge a l'interior de l'empresa Ecoquímic

PalmaEl conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha posat en valor les bones xifres de la producció industrial a les Balears, que mostren un increment constant en els darrers tres mesos. També ha destacat la feina del Govern per ajudar el sector. Durant la visita a l’empresa Ecoquímic, el director general de Política Industrial del Govern, Antoni Morro, fent referència a l'ampliació de la línia d'ajuts fins a 4,2 milions d’euros que va fer la Conselleria, ha destacat que "la clau per millorar el nostre model no vindrà de la mà del sector privat ni del sector públic, sinó de l’adequada col·laboració publicoprivada".

Les Balears han crescut un 32,9% en el mes de juny, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Van en consonància amb les xifres del mes de maig, quan les Illes varen liderar el rànquing de l’Estat amb un 33,1% interanual, i les del mes d’abril, amb un 22,2%.

Durant la visita a l’empresa Ecoquímic, Yllanes ha posat en valor la seva trajectòria, "una empresa amb més de 25 anys d’experiència en el sector de fabricació de productes químics i biològics, que ha sabut adaptar-se als nous temps mitjançant la modernització i digitalització dels seus processos amb el suport públic del Govern". També ha posat Ecoquímic com a exemple d’indústria que "aposta clarament per l’economia circular, sostenible i innovadora que impulsam des del Govern amb l’objectiu de reactivar la nostra economia, mitjançant la transformació i diversificació del nostre model productiu".

Innovació quilòmetre zero

Aquesta empresa ha creat un prototip de dispensador autoservei gràcies a la línia de subvenció destinada a promoure actuacions d’inversió per a la modernització de l’estructura productiva i digital de l’activitat industrial, destinada al disseny i innovació, per una quantia d’uns 80.000 euros. El prototip consta de sis productes Desimper, en què cada client pot adquirir còmodament la botella i omplir-la amb el producte desitjat. Aquesta botella servirà per ser reutilitzada a la màquina; així, a partir del segon ús, es contribueix a preservar el medi ambient eliminant el 100% de la petjada de carboni en l’ús de plàstic.

Entre els principals beneficis de la màquina dispensadora cal destacar que la distribució és de quilòmetre zero, reforça la indústria local de Mallorca, ajuda a reduir un 70% l’ús de plàstic i CO2 i incentiva la reutilització de les botelles. "Celebram que l’actuació més decidida per la indústria d’aquí hagi tingut tan bona acollida en el sector i que empreses com Ecoquímic puguin tirar endavant projectes d’expansió i millora», ha recalcat Morro.

Finalment, Andreu Palliser, gerent d’Ecoquímic, ha indicat que "el prototip presentat avui està pensat per a la reutilització dels envasos, en clau de producte local i quilòmetre zero. La finalitat és que un client pugui anar a un supermercat i pugui comprar un envàs, el pugui reutilitzar i el faci servir tantes vegades com es permeti. Per a les empreses locals és important que es doni visibilitat als productes i projectes d’innovació que estem desenvolupant. Sense innovacions seria impossible fer aquests tipus de projectes. Farem el que puguem per donar més valor als productes de les Illes".

Cal apuntar que aquesta empresa des del 2018 ha fet diverses actuacions en matèria de modernització i digitalització de les seves instal·lacions, gràcies als ajuts de l’Executiu, per un valor de 64.000 euros. Així, durant la visita, els diferents representants institucionals han pogut veure aquestes millores, que s’han duit a terme gràcies a la col·laboració publicoprivada, canalitzada a través de la Direcció General de Política Industrial.

stats