Economia 11/04/2023

El Govern crea una deducció fiscal per compensar la pujada dels interessos de les hipoteques

L'Executiu ha augmentat un 10% la despesa màxima deduïble de totes les deduccions autonòmiques, i es preveu arribar al 80% dels declarants illencs

2 min
Habitatges de Palma.

PalmaDavant l'augment dels interessos de les hipoteques, el Govern ha creat una nova deducció en el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), d'un màxim de 250 euros, per compensar la pujada dels interessos, i sempre que els ciutadans no es puguin aplicar la deducció estatal. És una deducció específica de les Balears, creada per la diferència entre el que es pagava el 2021 i el 2022, segons ha especificat la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez. A més, les Illes i el País Valencià són les úniques autonomies que han posat en marxa una nova deducció d'aquestes característiques.

Com ja va apuntar la presidenta del Govern, Francina Armengol, en el paquet de mesures de 200 milions per pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna, en la declaració de la renda d'aquest any s'han augmentat els límits d'ingressos per a les deduccions autonòmiques, i es preveu arribar al 80% de tots els declarants illencs. Així, el llindar màxim de la declaració conjunta serà de 52.800 euros, i de 33.000 euros en el cas de la individual. A més, la titular d'Hisenda ha remarcat que s'han augmentat un 10% tots els límits màxims deduïbles. Totes aquestes mesures suposaran uns 40 milions d'euros que el Govern deixarà d'ingressar.

Pel que fa a habitatge, a banda de la nova deducció per l'augment dels interessos de les hipoteques, cal destacar les deduccions màximes de 440 euros per despeses de lloguer per trasllat temporal a una altra illa, per al lloguer d'habitatge habitual per a menors de 36 anys, persones amb discapacitat i famílies nombroses, i també per despeses d'assegurances d'impagament de lloguers. De la mateixa manera, si en un habitatge s'ha invertit un màxim de 10.000 euros per millorar l'eficiència energètica, es podrà deduir un 50% del total.

Rosario Sánchez ha apuntat que l'import rebut per subvencions autonòmiques, emmarcades en el paquet d'ajudes de 200 milions, no tributaran en la declaració pel que fa a la part autonòmica. A més, es podran deduir fins a 150 euros per donacions a ONGs dedicades a combatre els efectes de la guerra, i un màxim de 600 euros per l'acollida de desplaçats del conflicte bèl·lic. D'altra banda, però, les ajudes emeses des dels consells insulars, com el bo de 200 euros per emancipació en el cas del de Mallorca, no s'inclouen en les deduccions anunciades avui, ja que els consells estan subjectes a una altra normativa.

stats