Agricultura i ramaderia
Economia 28/02/2023

El Govern convoca un ajut extraordinari per als productors de patata i el sector porcí

Es tracta de dos sectors que s'han vist especialment afectats per les conseqüències de la guerra d'Ucraïna

ARA Balears
3 min
La fira d’enguany se centra en la producció local de la patata.

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha convocat una ajuda extraordinària d'1,9 milions d'euros per als titulars d'explotacions del sector porcí i de producció de patata, dos sectors que s'han vist especialment afectats per les repercussions de la guerra d'Ucraïna.

Segons ha informat la Conselleria en un comunicat, la modificació d'un reglament de la Unió Europea ha possibilitat aquest ajut, que beneficia aquests dos sectors afectats per la guerra d'Ucraïna i la crisi d'inflació en els costos de producció, que, a més de no haver rebut ajuts extraordinaris per la crisi, no tenen suports específics de la Política Agrària Comuna (PAC).

Segons la consellera Mae de la Concha, "tant el Govern, com la Conselleria han estat sempre i han respost a les urgències i situacions atípiques produïdes en aquests anys". A més, ha explicat que es tramitarà d'urgència i es farà amb un pagament.

"Aquests dos sectors s'han vist molt afectats per la guerra a Ucraïna i havien quedat al marge dels ajuts fins ara", ha dit De la Concha, qui ha afegit que a això s'hi suma l'ajut per compensar la pujada dels fertilitzants, que ha posat en marxa el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Poden ser beneficiaris de les ajudes els titulars d'explotacions agràries de patata o ramaderes de porcí, tant de raça de porc negre com de raça blanca, que estiguin inscrits en el Registre General d'Explotacions Ramaderes o en el Registre Interinsular Agrari de les Balears. A més, han de fer alguna pràctica amb objectiu d'economia circular, gestió de nutrients, ús eficient de recursos o producció respectuosa amb el medi ambient i el clima.

Import de l'ajut

L'import de l'ajut es calcula tenint en compte les hectàrees o animals. En el cas de les explotacions ramaderes, es compta el nombre de porcs d'engreixament, i es fixa una quantitat específica. El mínim és cinc animals i no hi ha màxim.

En el cas del cultiu de la patata, es fixa una quantitat mínima per a un cultiu més gran o igual que una hectàrea i més petit que tres hectàrees, i fins a més gran o igual que 15 hectàrees. L'import màxim de l'ajuda no pot superar els 15.000 euros per beneficiari i el termini per sol·licitar les ajudes finalitza el 6 de març. Segons el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, es tracta d'un ajut que contribuirà a mantenir les explotacions afrontant els costos de producció que han pujat l'últim any i que encara es mantenen.

El sector porcí s'ha vist especialment afectat pels costos dels pinsos, que suposen entre un 70% i un 80% dels costos de l'explotació. L'increment del preu dels cereals ha estat de prop d'un 40% en els últims dotze mesos, i de fins a un 67% si comparam la mitjana del 2022 amb la mitjana dels preus del 2019.

Aquesta situació s'agreuja a les Balears a causa de la dependència externa en relació amb l'alimentació del bestiar. Les petites explotacions rebran proporcionalment més diners que les grans, ja que se'n beneficiaran 293 explotacions, 44 de porc negre i 259 de porc blanc, ha destacat el director general, qui ha afegit que les petites rebran uns 2.500 euros; les mitjanes, 7.000 euros, i les grans, entre 10.000 i 15.000 euros.

En relació amb el sector de la patata, els costos de producció han pujat cinc cèntims per quilogram el 2022, i el principal element és el cost de l'energia com a determinant d'aquest pujada.

A més, els fertilitzants han doblat el preu i els fitosanitaris s'han incrementat entre un 20% i un 25%. A aquests increments en els costos de producció cal sumar-hi l'augment dels costos en els mitjans de transport marítim que són imprescindibles per comercialitzar la patata extra primerenca de Mallorca.

stats