Economia 07/08/2018

El Govern augmentarà les multes per a les més de 2.700 embarcacions que es lloguen il·legalment

La primera passa per controlar el sector ha estat la creació d'un registre dels vaixells que es dediquen al lloguer vacacional

Carles Tuduri
2 min
La competència deslleial deixa la marina de Palma plena de xàrters legals sense activitat.

PalmaEl Govern modificarà el règim sancionador que afecta el sector nàutic per incrementar de manera considerable les multes per a les més de 2.700 embarcacions que es dediquen al xàrter il·legalment. També es tipificarà de manera més clara aquesta infracció, ja que en la normativa actual resulta molt complicar obrir expedients sancionadors per a aquesta activitat, que consisteix a llogar un vaixell per per passar les vacances, normalment per setmanes.

La primera passa que s'ha fet per combatre aquesta activitat a les empreses que operen de manera il·legal ha consistit en la creació d'un registre xàrter nàutic en el qual s'han inscrit 2.722 embarcacions. Amb això, segons el director general de Ports i Aeroports del Govern, Xavier Ramis, s'ha aconseguit fer aflorar un 86% d'embarcacions més respecte de les que existien el 2012. De totes maneres, el Govern i les associacions del sector estimen que hi ha un nombre similar d'embarcacions il·legals, prop de 2.700.

Amb el registre s'ha millorat la capacitat de les institucions encarregades de les tasques d'inspecció de poder obrir expedients sancionadors, que ja són prop de 60 des d'aquest registre. Ramis també ha destacat un avançament amb la coordinació entre Costes, Capitania i Guàrdia Civil per actuar en aquest àmbit.

José Maria Jiménez, responsable de l'àrea de xàrters de la patronal d'empresaris d'activitats marítimes, Apeam, ha destacat la necessitat d'una actuació contundent, ja que el sector es veu molt afectat per la competència deslleial. Jiménez ha explicat el cas d'una embarcació de bandera polonesa que només declarava 300.000 euros d'ingressos i que després d'una inspecció de l'agència tributària ha passat a declarar més d'1,3 milions.

Ramis ha reconegut que amb l'actual legislació és complicat multar amb xifres molt elevades aquesta activitat. La idea del Govern és que les empreses xàrter estiguin obligades a posar el seu número de registre a les pàgines web en què s'anuncien tal com s'ha establert amb el lloguer d'habitatges vacacionals.

La intenció també és elevar les sancions. Actualment les infraccions molt greus oscil·len entre 500 i 10.000 euros, encara lluny de les sancions dels habitatges vacacionals, que, segons el sector nàutic, són suficientment altes per desincentivar l'activitat il·legal.

Actualment s'imposen sancions per accions concretes que no estan permeses, com el transport amb barca dels passatgers a les platges o altres llocs de la costa. Amb aquesta acció, els xàrters il·legals s'estalvien pagar els permisos corresponents per a l'amarrament.

stats