Economia 30/03/2022

El Govern acorda apujar el preu dels habitatges de protecció oficial perquè els constructors puguin assumir-ne els costos

És una mesura inclosa dins el decret llei per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna que ha aprovat aquest matí l'Executiu de les Illes

2 min
Palma.

PalmaEl preu dels habitatges de protecció oficial (HPO) a les Illes pujarà. Així ho han acordat el Govern, l'Associació de Constructors de les Illes i també els productors de materials de construcció mitjançant la revisió dels contractes públics. Segons ha explicat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, l'Executiu ha recollit una demanda que ja venia d'enrere i "ha començat el camí per donar-hi solució".

Marí ha explicat que la intenció del Govern és que es construeixi molt d'HPO i per això s'han de posar facilitats perquè així sigui. El conseller ha reconegut que des del 2008 els preus del metre quadrat no s'havien revisat i que pels constructors eren gairebé inassumibles.

La revisió de preus dels HPO, que el Govern només utilitza per fer lloguer social, s'ha aprovat amb diferents mesures per al sector dins el decret llei ratificat aquest matí. Segons s'ha detallat, tots els contractes públics que hagin pujat més d'un 6% es veuran recompensats per l'Administració. A més, es comptaran tots els materials, no només els quatre principals, com s'havia dit en un principi.

També es tindrà en compte el preu de l'energia, quelcom molt important i que sempre s'havia exclòs. Així mateix, afectarà les obres de servei de manteniments, de carreteres, d'ampliació..., "no només les obres clàssiques", ha assegurat la vicepresidenta de la CAEB, Francisca Alba. Finalment, cal dir que afectarà els contractes en execució, però també els que hagin acabat.

Una altra mesura a tenir en compte és la que afecta les empreses concessionàries del transport públic d'autobús. Segons diu el decret, es podrà fer una revisió del contracte, ja que amb la pujada del preu del gas, combustible que utilitzen aquests vehicles, hi pot haver un sobrecost significatiu.

El conseller Marí ha aprofitat la roda de premsa que s'ha duit a terme amb els constructors per també donar a conèixer una mesura en termes de transport. Marí ha explicat que s'ha acordat amb l'Estat el retorn del 80% de les taxes dels ports Illencs per a navilieres i empreses de transport de mercaderies.

stats