Economia 10/12/2020

El Govern donarà 800 euros als restauradors que necessitin un purificador d'aire

Sindicats i patronals valoren l'ajuda econòmica però la consideren insuficient

Ara Balears
2 min
El Govern donarà 800 euros als restauradors que necessitin un purificador d'aire

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, s'ha reunit aquest dious horabaixa amb representants del sector de la restauració de CAEB i PIMEM i amb els sindicats CCOO i UGT per valorar el toc de queda a les 22 hores anuniat dimecres per la presidenta balear, Francina Armengol. En la reunió, Negueruela ha anunciat una ajuda de 800 euros als locals que necessitin sistemes de purificació d'aire per assegurar-hi una correcta ventilació amb l'objectiu d'evitar contagis. En la compareixença de dimecres, Armengol ja va avançar que el Govern invertirà 5 milions d'euros en ajudes al sector.

Des de la Conselleria d'Economia calculen que no tots els bars i restaurants necessitaran aparells de purificació d'aire, perquè molts ja tenen una ventilació adequada, i han informat que la subvenció la podran rebre fins a quatre locals de la mateixa empresa. El conseller ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió, que l'adaptació dels locals a la nova normativa de ventilació s'haurà de fer com més aviat millor.

Pel que fa als mesuradors de CO2 que, aquests sí, tots els locals hauran de tenir, el Govern ha decidit ser flexible amb la seva implantació. Fins ara els bars i restaurants havien de tenir instal·lats els aparells el 15 de desembre, però el conseller Negueruela ha anunciat que els locals que no el tinguin podran instal·lar-lo més endavant sempre que acreditin que han fet la comanda de l'aparell. Aquesta mesura, ha explicat el conseller, s'aplica per l'allau de sol·licituds de les empreses d'hostaleria. Sobre el compliment de la instal·lació dels mesuradors, el conseller no ha especificat com seran les inspeccions ni les sancions que es podrien interposar i ha apel·lat a la responsabilitat dels locals.

Les patronals valoren aquesta ajuda econòmica, però creuen que no és suficient per poder pal·liar la situació "dramàtica", asseguren, que està vivint el sector. La Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) calcula que, des que va esclatar lapandèmia, un 15% dels locals ja han desaparegut i que un 24% està tancat, a l'espera d'obrir quan la situació millori. La seva presidenta, Eugenia Cusí, ha denunciat la falta de transparència del Govern amb les dades sanitàries. "Ens agradaria saber quins són els índexs sanitaris que han duit a prendre aquesta mesura tan dràstica aquesta setmana, desconeixem les dades exactes", ha explicat Cusí.

El president de la Confederació d'Asociacions Empresarials de Balears (CAEB), Alfonso Robledo, ha lamentat que els locals que ja tenen una ventilació adequada no rebin cap ajuda econòmica i ha reclamat mesures més concretes per poder mantenir "la supervivència del sector i els llocs de feina". La presidenta de PIMEM s'ha referit a les paraules d'Armengol de dimecres demanant que els cambrers controlin els clients: "És difícil que el professional de la restauració vigili, que faci de policia, perquè la seva feina no és fiscalitzar un client, a qui ha de servir i qui li paga pel seu servei".

stats