Gir radical de Foment: la patronal defensa ara que els salaris pugin per contrarestar l’augment de la inflació

Fa un mes va dir que era "contraproduent" fer-ho i demanava "moderació"

2 min
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, en una imatge d'arxiu.

Canvi de discurs a Foment del Treball respecte als salaris. Si fa tan sols un mes la patronal catalana defensava la "moderació" dels sous en plena pujada rècord de la inflació, avui ha afirmat que els salaris han de pujar perquè els treballadors no perdin poder adquisitiu. "No només s’ha d’apujar el salari mínim, sinó tots els salaris", ha afirmat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, en una entrevista a La 2 - Ràdio 4. Els salaris "han de ser competitius i la gent s’ha de guanyar la vida", ha afegit Llibre.

Llibre ha defensat que cal ser "realistes, objectius i responsables" i ha apuntat que "seria interessant" aconseguir un acord entre empresaris i sindicats per pactar les pujades salarials dels propers "dos o tres anys". A Catalunya els preus van pujar un 6,1% al desembre (o un 2,3% si es fa la mitjana de tot el 2021) i, tot i que el líder patronal no ha volgut especificar quant haurien de pujar els sous, sí que ha defensat la necessitat que els treballadors no perdin capacitat adquisitiva, segons les paraules recollides per l’agència Efe.

Al conjunt d'Espanya la inflació va ser del 3,1% de mitjana durant tot el 2021, però els salaris pactats per conveni l'any passat només van pujar la meitat, un 1,5%.

Llibre ha assegurat que la seva patronal sempre ha mantingut "ànima social". Tot i així, fa només un mes Foment es va mostrar preocupada per la possibilitat que els sous pugessin com a resposta a l’escalada de la inflació. Segons va explicar Salvador Guillermo, secretari general adjunt de Foment, això podria dificultar la recuperació econòmica perquè les pujades de sous podrien provocar que el fort repunt de la inflació no fos transitori sinó que es consolidés. "Hauríem aconseguit salaris més alts, però a la llarga també preus més alts", va dir. "Seria contraproduent un increment salarial d’acord amb l’IPC", va afegir.

Altres institucions empresarials catalanes, com la Cambra de Comerç, també han demanat contenció en els increments de sous.

Les paraules d’avui de Sánchez Llibre lliguen amb el discurs que feia a l'arribar al capdavant de Foment, quan va defensar la forta pujada del salari mínim que es plantejava llavors: “Podem recrear-nos dient que la nostra economia creix més que l’europea, però no servirà de res si els salaris no permeten viure dignament a les persones”, va dir. O també: "No podem dir que hem sortit de la crisi mentre no pugin els sous".

Tot i així, quan l’any passat el govern plantejava una nova pujada del salari mínim, Llibre va dir que era inoportú fer-ho. "No és el moment", va defensar.  

stats