Patronal
Economia 21/06/2023

Garamendi obre la porta a eternitzar-se a la CEOE

L'assemblea general de la gran patronal espanyola haurà de ratificar la proposta del seu president

2 min
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, en una imatge d'arxiu.

MADRIDL'any 2018, l'expresident de la patronal espanyola CEOE, Joan Rosell, va haver de fer les maletes i deixar el lideratge de l'organització empresarial. L'empresari català feia vuit anys que estava al capdavant de la patronal i, per tant, el seu mandat havia arribat al màxim permès als estatuts de la CEOE. Una mesura que va impulsar el mateix Rosell.

Ara, però, el seu successor ho vol canviar i, de fet, ho té tot de cara perquè així sigui. L'actual president de la CEOE, Antonio Garamendi, va plantejar acabar amb aquest límit dels mandats (un mandat dura quatre anys i, com a màxim, se'n poden encadenar dos). Aquest dijous, la cúpula de l'organització empresarial li ha donat el seu vistiplau i ha proposat a la pròxima assemblea general aquest canvi en els estatuts.

Així, malgrat que la decisió encara l'ha de ratificar l'assemblea general del 19 de juliol i, per tant, no és definitiva, tot fa pensar que després del tràmit d'aquest dijous pugui acabar prosperant. En la votació d'avui, el canvi només ha rebut un vot en contra i una abstenció. La patronal catalana de Foment del Treball, que també votava, ha donat suport a la mesura. "Tot ha anat molt tranquil i a ningú li interessa perdre el temps en batalles", comenta una font de la patronal.

Aixecar el límit dels mandats que pot encadenar un president de la CEOE permetria a Antonio Garamendi continuar uns anys més al capdavant de la gran patronal espanyola. De moment, però, l'empresari basc no ha obert la porta a tornar a presentar-se, almenys públicament. El cert és que va ser reelegit president de la patronal fa ben poc, al novembre de l'any passat, i a priori hauria de plegar l'any 2026.

L'empresari basc sempre ha tret pit del seu lideratge i el suport dels empresaris, malgrat que les últimes eleccions van estar marcades per les crítiques d'algunes patronals sectorials i territorials i, sobretot, per la lluita amb Virginia Guinda, la candidata de Foment del Treball a presidir la CEOE. Malgrat les tensions internes, el resultat va ser d'un suport aclaparador cap a Garamendi: 534 vots favorables, molt per davant dels 87 de Guinda. "Les petites crisis fan que la gent es posi les piles", afegeix la mateixa font.

A més de l'eliminació del límit de mandats, la junta de la CEOE també ha votat a favor d'ampliar el termini per presentar candidatures (de 15 a 40 dies abans d'unes eleccions a la patronal), així com de donar per bona una candidatura que és escollida per aclamació i no té contrincants. En aquest cas s'obrirà la porta a no celebrar eleccions. Tot plegat, però, també ho haurà de ratificar l'assemblea de la CEOE.

stats