Economia 22/01/2022

La futura llei turística agrada als grans hotelers i incomoda els petits

El Govern la va presentar dilluns passat a la Fira Internacional de Turisme a Madrid i des de llavors ha aixecat molta pols entre alguns sectors implicats

3 min
Dos turistes a Palma durant l'estiu de 2021.

PalmaDilluns dia 17 de gener, la presidenta del Govern, Francina Armengol va presentar la futura llei turística de les Illes Balears. A grans trets, la llei preveu la reposició de tots els llits dels hotels perquè siguin elevables, com també el canvi de les calderes de combustible per altres d’elèctriques. Tot això amb la sonada ajuda de línies de finançament dels fons europeus. A més, el Govern va presentar el terme “turisme circular” o “regenerador”, com la clau del model que ha de ser el que ha de “tornar a situar les Balears com a líders del turisme mundial”, segons defensava la cap de l’Executiu.

Així i tot, les disquisicions sobre la llei no han tardat a aparèixer durant la setmana de Fitur. Primer de tot, i fora de l’àmbit de la llei, per haver-la presentada a Madrid, quan és una llei de les Illes. Però també perquè molts de sectors implicats com PIMEM o la mateixa FEHM no han tingut accés a la lletra petita. En el cas de PIMEM, i la seva sectorial hotelera, el malestar encara és més gros. Segons ha assegurat el president de PIMEM Petits i Mitjans Hotels, Joan Manuel Ordinas, el Govern no ha comptat amb ells per negociar la llei. “Divendres, dos dies abans que la presidenta anunciàs la llei, vàrem tenir la primera notícia”, tanmateix ja sense poder-hi intervenir, és clar. Per a Ordinas el Govern “ha comès l’error de no passar un esborrany abans de treure la llei i poder opinar”. A més, sobre la llei en si ha destacat que “no ens pensem que els petits hotels podrem posar llits elèctrics amb poc esforç”.

Segons les reaccions que s’han vist aquesta setmana, els qui sembla que hi estan més a favor són els grans hotelers, que no posen oposició a la llei ni hi fan cap contrapunt. Qui sí que n’ha fet i no s’ha mostrat a gust amb la llei és la FEHM. La Federació ha explicat que la sensació que va tenir dilluns era que “tot havia d’estar sobre les espatlles del sector hoteler, ni tan sols de l’allotjament”. A més, s’ha mostrat a la defensiva, quan la seva presidenta, Maria Frontera, ha dit que “creim que transitar de l’economia lineal a la circular és molt ambiciós. Hi ha d’haver la implicació de tots, l’Administració pública també, no només per aplicar normativa”. A més, ha recordat que per aconseguir la circularitat s’hi han d’afegir la resta d’integrants de la cadena de valor. Alhora, també ha volgut fer patent que la situació de les empreses, sobretot les més petites, no és la millor, després d’aquests dos anys de pandèmia i de la crisi que ha originat. 

Allà on s’ha encallat més la FEHM és en el tema dels petits hotels i dels terminis. Pel que fa als hotels amb menys múscul financer, han explicat que hi ha un 40% de la planta hotelera illenca que no s’ha renovat en els darrers anys. Això fa que el bot que ara es vol fer sigui molt gros. A més, també es mostren disgustats per l’altra part, el 60% restant, dient que els empresaris que fa poc que han fet una inversió difícilment l’hauran amortitzada o en voldran fer una altra. Pel que fa als temps, han estat taxatius: “Hi ha d’haver terminis possibles per poder complir la normativa”.

Els dubtes s’amunteguen en diferents fronts. Frontera també afirma que, teòricament, la llei preveu incentius per fer reformes als hotels, “però no tenim cap patró clar que es pugui seguir per aconseguir-ho”. A més, també ha comunicat que “falta informació i és normal que hi hagi crispació, ja que falta transparènci a l’hora d’informar”.

Les Kellys, les més beneficiades

“Estam encantades”, reconeix de primeres la portaveu de les Kellys a les Balears, Sara del Mar García. Assegura que si s’aplica la mesura significarà “una passa més en la lluita”, pel fet que és “una reivindicació que fa molt de temps que feim”. García detalla que fent els llits, que pesen molt, és com més es lesionen les cambreres de pis. En resum, han catalogat la notícia com a “molt positiva”. Així i tot, també ja han apuntat cap al pròxim objectiu, que no és altre que tenir menys càrrega laboral. Sara del Mar García ha dit que miren cap al conveni col·lectiu que caduca d’aquí a un any i mig i ha assegurat que es lluitarà perquè les Kellys hagin de dur menys habitacions. u

stats