Grans fortunes

La fortuna catalana amb orígens a Danone que presidirà un jove de 26 anys

Ricardo Portabella Peralta, un dels grans patrimonis sorgits del grup lacti, passa el relleu a la seva descendència

ARA
2 min
Una de les fàbriques de Danone a l'Estat./ DANONE

BarcelonaNou relleu generacional en una de les grans fortunes amb cognom català. Ricardo Portabella Peralta ha cedit la presidència del hòlding amb seu a Luxemburg amb el qual controla els seus negocis (Anpora SA) al seu fill de 26 anys, Ricardo Junior Portabella Jarosilova, segons ha avançat aquest dilluns Eldiario.es. L'empresari té un dels patrimonis amb origen en el gegant dels lactis Danone, i és descendent d'una de les quatre famílies que van controlar durant dècades la filial espanyola del grup, juntament amb els Carasso, els Botton i els Fuster. En l'última edició del llistat d'espanyols més rics del diari El Mundo, Portabella Peralta (de 63 anys) ocupava la posició número 61, amb prop de 925 milions d'euros.

Aquesta nissaga deu la seva riquesa a Danone, però ha continuat creixent a través de les inversions immobiliàries, amb apartaments, hotels, pàrquings i ressorts de golf arreu del món. Segons la publicació d'Eldiario.es, aquest multimilionari fa anys que va abandonar Espanya i ara resideix a Singapur, on també té fixat el domicili el seu fill Ricardo Junior. El jove va ser nomenat president del hòlding amb seu a Luxemburg pocs dies després de fer 26 anys, però el seu pare es manté com a conseller d'aquesta societat.

Els Portabella van arribar al negoci de Danone després d'associar-se amb la família Carasso, que va començar a vendre els seus famosos iogurts a Barcelona el 1919. Aquests eren jueus sefardites i van haver de fugir d'Espanya a l'acabar la Guerra Civil, així que Lluís Portabella (l'avi de Ricardo Portabella Peralta) es va quedar a càrrec de la filial espanyola. El 2015 les famílies catalanes vinculades al grup lacti es van vendre la part que encara controlaven del capital per 238 milions d'euros.

Perfil baix

Tot i ser un dels grans patrimonis nascuts al Principat, Portabella Peralta sempre ha mantingut un perfil molt baix pel que fa a les seves aparicions mediàtiques. De fet, una de les poques ocasions en les quals va concedir una entrevista va ser el 2015, quan va denunciar "l'acarnissament de la premsa" cap a les seves activitats econòmiques, després que el setmanari econòmic suís Bilan el situés entre les fortunes més importants del país helvètic. Aleshores l'empresari vivia a Ginebra. "Pel que fa a mi, aquest personatge que han creat no m'agrada perquè detesto la paraula riquesa. En el seu lloc prefereixo prosperitat", va assegurar en aquell moment. El seu tiet és el cineasta català Pere Portabella.

stats