L'FMI revisa a la baixa el creixement de l'economia espanyola

L'organisme calcula que el rebot del PIB es mantindrà només en el 5,9% després d'una caiguda de l'11,1% el 2020

Laia Forès / Xavier Grau del Cerro
3 min
L’FMI empitjora els pronòstics de l’eurozona per la segona onada

Madrid / BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat més d'un punt, fins al 5,9%, la previsió de creixement del PIB espanyol previst per al 2021. Els últims càlculs de l'organisme situen la caiguda de l'economia espanyola en l'11,1% el 2020 per l'impacte de la pandèmia de covid-19. El pronòstic és gairebé dos punts inferior al descens que havia calculat l'FMI en les anteriors previsions, de l'octubre del 2020. Segons l'organisme, el PIB espanyol creixerà un 4,7% el 2022, dues dècimes més respecte a l'última revisió.

Els càlculs de l'FMI també rebaixen un punt el creixement previst aquest any a l'eurozona, fins al 4,2%. En canvi, l'economia mundial repuntarà el 2021 amb un 5,5%, tres dècimes més del que es preveia a l'octubre. Les grans economies de la zona euro registren ara un horitzó més pessimista al projectat el trimestre anterior. L'economia alemanya revifarà aquest any amb un creixement del 3,5%, set dècimes menys del previst a l'octubre, mentre que la francesa ho farà amb un increment del 5,5%, cinc dècimes menys que en el càlcul anterior. En el cas del PIB italià, el repunt del 2021 és del 3%, més de dos punts menys que en l'últim pronòstic.

Espanya registra la caiguda més gran de l'eurozona el 2020

Pel que fa al 2020, de les grans economies de la zona euro l'espanyola és la que més cau el 2020, amb un retrocés de l'11,1%. La segueixen la italiana amb el 9,2%, la francesa amb el 9% i l'alemanya amb una caiguda del 5,4%. Així doncs, el balanç del 2020 implicarà que el PIB de l'eurozona s'enfonsi un 7,2%. Segons els càlculs de l'FMI, en el cas de les economies avançades el balanç repuntarà el 2021 amb un creixement del 4,3%, després d'haver caigut un 4,9% el 2020.

De les economies avançades, la dels Estats Units és la que més creixerà aquest any, amb un augment del PIB previst del 5,1%, seguida del Regne Unit amb un creixement del 4,5%. En el cas de la Xina, un dels pocs països que no va registrar una caiguda del PIB el 2020, el repunt econòmic del 2021 serà del 8,1%.

L'FMI apunta que les noves variants del coronavirus i les onades de la pandèmia següents suposen una "preocupació" per als càlculs. Per aquest motiu insisteix que cal mantenir una política econòmica de suport a l'economia "fins que la recuperació estigui fermament en marxa". L'organisme creu que aquest repunt econòmic "es reforçarà" la segona meitat del 2021 per l'efecte de la vacunació en les economies avançades. "La millora és particularment forta per al grup de les economies avançades, perquè s'hi reflecteix el suport fiscal addicional, majoritàriament als Estats Units i al Japó, juntament amb l'expectativa de la vacunació".

El govern espanyol resta importància a la previsió

El govern espanyol ha restat importància a la rebaixa del creixement de l’economia espanyola de l’FMI per aquest any, perquè la pandèmia genera un "elevat grau d’incertesa". Segons el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, "en un entorn tan volàtil i amb tants canvis associats a la pandèmia les previsions tenen una utilitat limitada". "Estan sotmeses a una revisió constant", ha subratllat. Escrivá ha dit que "no els donaria gaire pes".

També s’hi ha referit la ministra portaveu, María Jesús Montero. La titular d’Hisenda ha destacat que l’FMI no ha tingut en compte en les seves previsions els resultats del quart trimestre del 2020, que es faran públics divendres. En tot cas, ha recalcat que aquestes previsions apunten a un creixement el 2021 a Espanya per damunt de la mitjana de la zona euro.

stats