Energia
Economia 02/02/2023

Les famílies amb la tarifa regulada de la llum es van estalviar 209 euros l'any 2022 pel topall al gas, segons Esade

La cara i la creu de l'excepció ibèrica: factura més barata però més consum de gas

3 min
La Central de Cicle Combinat Besòs d'Endesa

MADRIDEls sis primers mesos d'aplicació de l'excepció ibèrica –el topall al preu del gas que utilitzen les centrals de cicle combinat per generar electricitat i que des del 14 de juny apliquen Espanya i Portugal– deixen dues grans conclusions. La primera: una rebaixa en la factura de la llum de les famílies que l'any 2022 tenien contractada una tarifa regulada (PVPC). I la segona, i menys positiva: un augment del consum de gas natural per produir electricitat. Així ho conclou un informe publicat aquest dijous per EsadeEcPol (el centre d'estudis econòmics i polítics d'Esade), que xifra en 209 euros l'estalvi per família en el rebut de la llum al llarg del 2022 gràcies a l'excepció ibèrica.

Pam a pam. L'informe analitza els sis primers mesos d'aplicació de l'excepció ibèrica, que tot indica que es prorrogarà més enllà del 31 de maig, tal com han demanat Espanya i Portugal a Brussel·les. En termes generals, l'estudi assenyala que la factura elèctrica de les tarifes regulades hauria sigut un 32% més cara sense la mesura. "Assumint que hi ha uns 8,8 milions de famílies amb tarifa regulada, estaríem davant un estalvi total de quasi 1.800 milions d'euros per al conjunt de consumidors acollits a aquesta tarifa", conclou l'informe.

Amb l'excepció ibèrica, la generació elèctrica s'abarateix perquè els cicles combinats (les centrals que utilitzen gas per generar electricitat) ja no poden disparar-ne el preu a preu de mercat, sinó que el tenen limitat (el topall va començar sent de 40 euros/MWh i progressarà fins a un màxim de 70 euros). Després se les compensa, perquè elles sí que paguen aquest combustible fòssil al preu real.

El topall, però, també ha tingut un impacte directe sobre la inflació. De fet, a diferència del que està passant amb la inflació subjacent, la general –que incorpora els elements volàtils com l'electricitat, el gas o els combustibles– no ha deixat de caure des que va arribar al seu pic al juliol (10,8%). Des del govern espanyol han vinculat aquest descens a mesures com l'excepció ibèrica, però també a la bonificació als carburants o a les rebaixes fiscals a la factura de la llum, per exemple.

En la mateixa línia s'expressa l'estudi d'Esade, que apunta que la inflació del 2022 hauria estat 0,3 punts superior sense l'excepció ibèrica: del 8,4% observat, al 8,7%. "La millor situació espanyola a la zona euro es pot atribuir a aquesta mesura", es desprèn de l'informe.

La cara B

Però l'informe elaborat pels economistes Manuel Hidalgo-Pérez, Natalia Collado Van-Baumberghen, Jorge Galindo i Ramón Mateo Escobar, també assenyala una cara B de la mesura: el consum de gas per generar electricitat. Els autors de l'informe vinculen el menor preu de l'electricitat espanyola –gràcies a l'excepció ibèrica– a l'augment sense precedents de les exportacions elèctriques a França.

El cert és que per cobrir la demanda del país veí, les centrals de cicle combinat o centrals de gas s'han hagut de posar les piles. Com explicava l'ARA, malgrat el rècord anual de producció elèctrica eòlica i fotovoltaica aquest 2022 a Espanya, el gas natural s'ha convertit, per primer cop, en la primera font de generació d'electricitat, segons dades publicades per Red Eléctrica a finals de l'any passat.

Normalment, Espanya és importador net respecte a França. Això vol dir que sempre li compra més electricitat que la que li ven. El 2022, però, els rols van canviar i Espanya hi va exportar 35,4 TWh, segons dades d'Enagás (el 2021 tan sols van ser 13,8 TWh).

Ara bé, el mateix informe afegeix alguns matisos, sobretot perquè una de les raons que explica l'augment de les exportacions a França és l'aturada del seu parc nuclear. A més, l'estiu passat va estar marcat per la sequera. De fet, l'informe destaca que l'increment més gran de consum de gas per part dels cicles combinats es va localitzar a l'estiu, quan recórrer a energies com la hidroelèctrica és més difícil per la falta de pluges.

stats