Economia 21/05/2021

La facturació del sector serveis a les Balears puja un 0,3% el març, l'increment més baix de tot l'Estat

Les Illes també registren les pitjor dades d'ocupació del sector, amb una caiguda interanual del 12,3%

ARA Balears
2 min
Punta Balena.

PalmaLa crescuda històrica de la facturació que va viure el sector serveis a Espanya el mes de març, amb un augment del 20,8%, no es va notar a les Balears, on la facturació només va pujar un 0,3%, l'increment més baix de tot l'Estat. A més, segons ha informat Europa Press a partir de les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'ocupació en aquest sector a les Illes també registra la pitjor dada, amb una caiguda del 12,3% interanual.

S'ha de tenir en compte que la comparació es realitza sobre el març del 2020, el mes en què es va declarar l'estat d'alarma i el confinament domiciliari, cosa que va provocar una disminució de l'activitat i del consum. A més, a les Balears s'han adoptat mesures més restrictives per combatre el covid-19, un fet que també influeix en aquest estancament del sector. Enguany les Illes acumulen una caiguda del 25,1% en la xifra de negocis del sector serveis i d'un 12,3% en l'ocupació.

En el conjunt estatal, els majors ascensos interanuals de la facturació al març es varen produir en la venda de vehicles i motos (+89,8%), la reparació de vehicles (+55%), les activitats postals i de correus (+43,5%) i els serveis de menjar i beguda (+40,8%).

Per contra, el turisme segueix molt afectat per la crisi del covid-19, de manera que la facturació de les activitats d'agències de viatges va registrar un descens interanual al març del 65,3%, en el transport aeri va caure un 55,9% i en els serveis d'allotjament, un 49,6%.

Si es tenen en compte les xifres mensuals, el sector serveis va registrar al març un increment mensual de la seva facturació del 2,4%, el seu segon major avanç des del mes de juliol passat. Aquest increment de la facturació mensual es deu a l'augment de les vendes tant del comerç, un 7% més, com dels altres serveis, que van facturar un 4,9% més. A més, tot i l'efecte dels expedients de regulació temporal d'ocupació, l'ocupació en el sector serveis va retrocedir el març un 2,8% respecte del 2020. Això sí, aquesta taxa s'ha moderat si es compara amb els onze mesos anteriors.

stats