Economia 04/05/2022

El factor d'insularitat, una injecció de doblers estatal que arribarà fora de termini

MÉS per Menorca estudia la fórmula per demanar la compareixença de la consellera d'Hisenda: "És un endarreriment i ens alarma"

3 min
La comissió mixta del Govern i l'executiu espanyol, aquest dijous a Raixa.

PalmaEl 23 de setembre passat la finca Raixa de Bunyola fou el lloc on es va escenificar l'acord entre el Govern de Francina Armengol i el Ministeri d'Hisenda, liderat per María Jesús Montero, per establir una quantia anual per a la comunitat a conseqüència del factor d'insularitat, tal com es preveia en el decret del Règim Especial de les Illes Balears (REB) aprovat el 2019. En total, 110 milions d'euros anuals al llarg de cinc anys, més una injecció de 73 milions pel retard de dos anys des que el REB va sortir endavant.

Després de set mesos, els departaments d'Hisenda balear i estatal han mantingut diverses reunions per acordar els projectes susceptibles de ser finançats a través d'aquests fons, a més del reglament per al funcionament de la subcomissió mixta per al pròxim lustre. El mateix REB estableix, però, en l'article 20, que en el primer quadrimestre de l'any el Ministeri hauria de distribuir, mitjançant una resolució, el factor d'insularitat, en funció de l'acord assolit. Des del PSIB han reiterat que l'acord "s'està ultimant", però a la pràctica s'està incomplint aquest article 20 del decret ja que, després dels quatre primers mesos de l'any, els fons no s'han distribuït.

El PP ha convocat aquest dijous una roda de premsa per incidir en aquest tema, el mateix dia que la cap de l'Executiu balear i el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, han exposat unes dades d'ocupació que tots els partits han definit com a "satisfactòries", perquè és el millor mes d'abril dels darrers 14 anys i el tercer millor de la història. La presidenta del principal partit de l'oposició illenc, Marga Prohens, ha declarat que el retard en la distribució dels fons "ens preocupa, procurem almenys que els diners arribin i es materialitzin en inversions".

El PSIB s'escuda en en el fet que el PP "veu bruixes per quatre dies" de retard després de complir-se el primer quadrimestre. "El fet històric de tenir el factor d'insularitat a les Illes està absolutament garantit", ha afirmat la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa. A més ha puntualitzat que el REB del PP "no preveia cap factor d'insularitat". En aquest sentit, Prohens ha criticat que el "fet històric" d'aconseguir aquests fons estatals es contraposàs a l'absència del Conveni de Carreteres en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2022.

Compareixença de la consellera d'Hisenda

La demora en la distribució del factor d'insularitat no només ha estat objecte de crítica per part del principal partit de l'oposició, sinó que MÉS per Menorca, una formació que dona suport al Govern en gran part de les iniciatives parlamentàries, hi ha posat el focus. "És un endarreriment i ens alarma perquè no es frustri la distribució de doblers", ha explicat el portaveu ecosobiranista, Josep Castells. Així i tot, des d'Hisenda recalquen que els 183 milions "estan més que garantits, simplement s'ha d'arribar a l'acord que s'està ultimant", però sense acabar de posar una data concreta perquè aquest acord es faci efectiu.

"Les Balears han d'acordar projectes i no en tenim cap notícia", ha lamentat Castells. Per aquest motiu, el portaveu de MÉS per Menorca ha anunciat que el partit està cercant la fórmula per demanar la compareixença de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, "per tenir més informació". "És un endarreriment més", ha exposat.

Castells ja fa diverses setmanes que ha endurit la seva labor d'oposició i tracta, en les seves preguntes a la presidenta del Govern, temes que han patit retards a l'hora de posar-se en marxa, com va succeir amb el Col·legi de Docents en l'anterior sessió de control del Parlament. A més, Prohens ha anunciat que el portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, utilitzarà la seva pregunta a Armengol per parlar de l'endarreriment en la distribució del factor d'insularitat.

stats