La GSMA manté el Mobile al juny tot i que Facebook i Oracle també causen baixa

L'ISE, el congrés de l'audiovisual que s'havia de celebrar setmanes abans, es transforma en un esdeveniment local i virtual

3 min
Un grup de treballadors muntant una pancarta per anunciar l’anterior edició del Mobile a Fira de Barcelona, just abans de l’esclat de la pandèmia del coronavirus.

Les cinc grans baixes per al Mobile World Congress del 2021 no alteren els plans de la GSMA. Fonts de l'empresa organitzadora han assegurat aquest dijous a Efe que "tiren endavant amb la mateixa planificació i sense cap tipus de canvi". És a dir, que organitzaran un esdeveniment amb oferta virtual i presencial, que demanarà passar un test negatiu de covid-19 cada 72 hores i on serà obligatòria la mascareta FFP2 i seguir altres protocols de seguretat que compten amb l'aval de les autoritats sanitàries catalanes.

L'associació està convençuda que aquest conjunt de mesures garanteixen la seguretat dels participants i que són suficients per fer-lo presencial. De fet, insisteixen també que esperen atraure entre 40.000 i 50.000 persones, la meitat de les que van passar pel congrés el 2019, l'últim cop que es va fer. Admeten, això sí, que és una dada que pot fluctuar.

Si remarquen tant aquest missatge és perquè ja són cinc les grans companyies que han anunciat públicament que no tenen intenció de viatjar a Barcelona per assistir-hi. Aquest dijous mateix, Facebook i Oracle s'han sumat al degoteig de baixes iniciat per Ericsson i seguit per Nokia i Sony. La companyia de Mark Zuckerberg es justificava explicant que la seva política de prevenció de riscos i protecció de la salut desaconsellava anar a fires presencials fins passat el mes de juny, per culpa de la pandèmia. El gegant informàtic Oracle no n'ha donat detalls més enllà de confirmar que no hi participaria.

Si bé la GSMA ha expressat el respecte per la decisió i hi ha tret importància (segons Efe) adduint que cap d'elles suposava una baixa tan important com la d'Ericsson, la segona companyia que més espai tenia reservat a l'edició cancel·lada del 2020, el cert és que Nokia i Sony també estan molt amunt en aquest rànquing. L'empresa finlandesa era la tercera amb més metres quadrats reservats almenys en l'edició de l'any passat, i la japonesa la cinquena.

L'altre gest que confirma l'interès d'aquestes empreses per participar al congrés és que la majoria han afirmat que parlaran amb la GSMA per trobar la manera de ser-hi virtualment. Aquesta posició encaixa amb el que fonts pròximes al congrés van explicar a l'ARA al febrer: que molts dels participants se sentirien més còmodes fent un congrés virtual, i que així ho traslladaven a la GSMA.

Sobre la taula hi ha l'opció també de traslladar el congrés a la tardor. Fonts relacionades amb l'esdeveniment afirmen a l'ARA que hi ha fins i tot una data alternativa establerta, amb un únic problema: és massa a prop de la del Mobile del 2022, que és la gran aposta de la GSMA. A finals de mes hi havia una reunió prevista entre els agents implicats per analitzar la situació. Pel missatge que envia avui la GSMA, de moment, la idea continua sent apostar pel juny, encara que tot dependrà de si es repeteix o no la dinàmica de l'any passat, en què la llista d'empreses retirades en va arribar a sumar més de quaranta.

Els expositors volen esdeveniments locals

Qui ha fet un gir de 180 graus en la seva estratègia és l'ISE, el congrés de l'audiovisual que s'havia de començar a fer a Barcelona l'any passat i que encara no s'ha estrenat. La idea, fins ara, era fer un gran esdeveniment presencial a principis de juny i, de fet, ja havien obert els sistemes per registrar-s'hi. Però aquest dijous els organitzadors han enviat un comunicat informant que la gran fira presencial es converteix en quatre petits esdeveniments que se celebraran durant el mes de juny a Barcelona, Munic, Amsterdam i Londres, més pensats per al públic local i que es combinaran amb propostes online.

"Hem pres aquesta decisió després de llargs debats amb els nostres expositors durant els últims mesos, i especialment aquests últims dies", justifica el director del congrés, Mike Blackman: "Sempre ha hagut una clara demanda d'un ISE de quatre dies a Barcelona, però continua la incertesa al voltant de la pandèmia i dels viatges internacionals, cosa que significa que no podem dur a terme l'ISE 2021 en el format tradicional". I afegeix: "Els nostres expositors han deixat clar que hi ha el desig d'unir la indústria, però a nivell local".

stats