Economia 04/03/2022

Els Estocs obren un front entre comerciants i el Govern

Els comerciants de Menorca celebren la seva festa anual deixant enrere les restriccions de la pandèmia i obviant la falta d’interès institucional

Ivan Marín
4 min
Un comerç en el Claustre de Maó.

MaóLa Fira d’Estocs de Menorca ha obert un nou front entre el sector comercial de l’illa i el Govern balear. Aquest certamen, que s’entén com una oportunitat immillorable per recuperar la connexió entre els botiguers i el públic, està molt arrelat a Menorca, amb un total de desset edicions duites a terme. Finalment, l’Institut d’Innovació Empresarial de Balears (IDI) ha cedit gratuïtament les instal·lacions del recinte firal de Poima, a Maó, però el malestar entre els comerciants per desmarcar-se de l’organització és notori.

L’argument per justificar l’absència de suport del Govern és que l’organització de la fira provocaria una despesa de 20.000 euros, xifra que nega el president de l’Associació de Comerciants de Menorca (Ascome), Vicente Cajuso: “No ens creim la despesa que ens atribueix l’IDI i, de fet, vàrem demanar la documentació per analitzar-la”. I afegeix: “Consideram que és una excusa per no fer-la i no treballar”.

Després d’una assemblea, els associats a Ascome varen determinar persistir en la iniciativa, que concentra unes 12.000 persones de mitjana els dos dies de fira: “La junta directiva aprovà l’organització perquè aquesta és la voluntat dels comerciants”, varen dir. Un total de 23 expositors prenen part aquest cap de setmana en la Fira d’Estocs i la novetat més important és que les compres poden enviar-se gratuïtament a casa mitjançant un servei: “Volem que la gent compri i, de passada, afavoreixi que els comerciants tinguin un coixí per fer front a la compra de productes nous per a la nova temporada”.

El teixit comercial de Menorca afronta una altra temporada turística amb l’ànim renovat, sobretot veient que els contagis per covid-19 estan disminuint i relativitzant la malaltia. Tot apunta a una temporada històrica, segons confirmen les xifres del Consell, tot i que la invasió de Rússia a Ucraïna ha irromput amb força. En aquest sentit, Vicente Cajuso creu que tots els conflictes bèl·lics afecten i temen que aquest no serà una excepció: “Ja han caigut reserves en els hotels de l’illa i nosaltres ho acusarem, perquè la por i la inestabilitat que es transforma en cancel·lacions representen menys vendes per als comerços de l’illa”. Per aquest motiu, des d’Ascome esperen una àgil resolució del conflicte per afrontar amb garanties un estiu prometedor.

Menorca avança l’inici de temporada

La màxima institució de l’illa ha explicat que a partir del 27 de març el territori tindrà connexió directa amb 22 aeroports internacionals. Les companyies aèries oferiran unes 195.000 places per viatjar a Menorca durant l’abril, el 45% de les quals corresponen a mercats emissors estrangers.

Les previsions situen els majors increments de passatgers fora de la temporada alta, una dada que per la presidenta de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM), Susana Mora, és molt positiva “i que confirma la feina que s’està fent per la desestacionalització”. Mora és prudent i afirma: “Menorca avança en el camí de la recuperació amb bones perspectives pel que fa a aconseguir una temporada més llarga, amb els beneficis que això representa per a les empreses i els treballadors del sector”.

D’altra banda, la presidenta de la FFTM comenta que, davant aquest escenari, Menorca té un repte i una oportunitat que cal aprofitar: “Som una destinació atractiva, milloram en connectivitat i sector públic i privat, hem de continuar fent feina de manera conjunta per seduir i fidelitzar els turistes que ens visitin ara a l’inici de temporada”.

Les dades de vols programats avui en dia indiquen que, a partir de la darrera setmana de març, Menorca passarà de tenir una ruta directa amb Londres a estar connectada amb 22 aeroports internacionals. El mes d’abril, amb un total de 34 rutes amb nou mercats emissors estrangers, que se sumaran a les cinc connexions amb aeroports espanyols. En cas de complir-se aquestes previsions, l’oferta de seients per volar a l’illa duplicaria l’arribada de passatgers que es va registrar el 2019 en el mateix període.

En concret, per a finals de març l’aeroport de Menorca tindrà ruta directa amb sis aeroports del Regne Unit; sis aeroports de França, cinc d’italians i amb els aeròdroms de Viena, Brussel·les, Dublín, Ginebra i Basilea. A partir de l’abril, s’hi sumaran cinc connexions més amb aeroports britànics; dues rutes més amb França; enllaços amb les ciutats alemanyes de Frankfurt i Düsseldorf; i una ruta amb Amsterdam, a banda de quatre connexions més dins territori estatal: amb Alacant, Bilbao, Sevilla i Santiago de Compostel·la.

En conjunt, i segons les dades compilades en el darrer informe de la consultora Mabrian per a la FFTM, les companyies aèries oferiran a l’abril unes 195.000 places per volar a l’illa. Aquesta xifra representa doblar el total d’arribades de passatgers que es varen registrar l’abril del 2019, la temporada prèvia a la pandèmia amb uns registres de rècord. Una dada rellevant és la distribució de l’oferta de places. Mentre que l’abril del 2019 l’arribada de visitants estrangers va representar el 18% del total, aquest percentatge damunt l’oferta de places per a aquest 2022 és del 45%. Menorca també millorarà la connectivitat respecte del 2019 durant el mes de maig, amb un increment de prop del 50% en l’oferta de places.

El Consell està treballant de manera coordinada i transversal entre diferents departaments i amb altres administracions, davant aquestes perspectives de millora de la connectivitat i l’increment de places per viatjar a l’illa aquesta temporada des dels diferents mercats emissors. En paral·lel, des de presidència també mantenen oberta una agenda de trobades amb el sector per conèixer de primera mà l’evolució de la demanda i l’operativa de rutes per visitar l’illa al llarg dels mesos.

stats