Pressupostos Generals de l'Estat
Economia 07/10/2022

L'Estat destinarà a les Balears un total de 3.971 milions d'euros, un 17% més que el 2019

La quantitat comprèn les inversions directes, les partides del sistema de finançament i les subvencions per al transport aeri i marítim

2 min
La delegada del govern, Aina Calvo, aquest divendres

PalmaL'Estat destinarà a les Balears en els pressupostos generals (PGE) de 2023 un total de 3.971 milions d'euros, una xifra un 17% major que la del 2019. Aquesta quantitat inclou, per una banda, els 3.350 milions provinents del sistema de finançament autonòmic –caducat des del 2014, i lluny de reformar-se–, cosa que suposa un increment del 25% en comparació amb l'any passat.

A més, hi ha els 621 milions d'inversió global, on es troben les inversions directes, les transferències de capital i les subvencions per al transport aeri i marítim. En el primer cas, són 186 milions d'euros, quasi a la coa de l'Estat, només per davant Navarra i la Rioja. Tal com ha apuntat la delegada del govern, Aina Calvo, a les Balears no es pot invertir en carreteres –és competència dels consells insulars– ni en infraestuctures de mobilitat, ja que la competència és de les institucions insulars o del Govern, en el cas de Mallorca. "S'ha de tenir una mirada global, no incompleta, i l'Estat transfereix recursos a les Balears per destinar a les nostres especificitats", ha assenyalat.

En aquest sentit, dins les transferències de capital s'han inclòs els 20 milions per al tramvia de Palma, a més dels 110 milions del factor d'insularitat. En els PGE de 2022 aquest factor ha estat de 183 milions, però s'hi van afegir 73 milions pel retard de dos anys en la posada en marxa. Finalment, hi ha les subvencions al transport aeri i marítim per un valor de 271 milions d'euros, on hi ha els descomptes de residents per viatjar a la Península i ajudes per al transport de mercaderies.

"Són uns pressupostos molt arrelats a la realitat social, lligats a la conjuntura de guerra. Són rotunds, amb un compromís amb les persones vulnerables i les famílies, hi ha un marcat caràcter social", ha afirmat Calvo. "Hi ha una mirada de futur a avançar a construir un país millor, amb el 60% dels doblers dedicats a despesa social, i progressistes, amb la revalorització de les pensions i l'augment de despesa sanitària i educativa", ha afegit.

Com a grans partides de doblers, a banda de l'inici del tramvia de Palma, hi ha els 30 milions per a l'estratègia de resiliència turística, sobretot per a Calvià i Ferreries, o els 10 milions dedicats a la transició ecològica, entre d'altres. La novetat d'aquests PGE és la presència de dues deduccions fiscals –el règim fiscal, la quarta i darrera pota del REB– enfocades a les empreses illenques, que suposaran deduccions de més de 200 milions d'euros en total.

La delegada del govern ha fet incís en l'impacte de les mesures d'àmbit estatal en els ciutadans balears. Així, uns 44.000 autònoms reduiran la seva factura fiscal en uns 120 euros de mitjana, 31.000 persones quedaran exemptes de l'IRPF per l'increment del llindar mínim, o hi haurà uns 1.600 beneficiaris del bo de lloguer jove.

stats