Laboral

Espanya supera per primer cop els 20 milions d'afiliats a la Seguretat Social

El govern espanyol sosté que el mercat laboral està esquivant la guerra i la inflació

2 min
Una cambrera acaba de preparar les taules a la terrassa per dinar

MADRID"El creixement de l'ocupació es mantindrà durant tot l'any". Així d'optimista s'ha mostrat el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, durant la presentació de les dades anticipades d'afiliació a la Seguretat Social d'aquest mes d'abril. El motiu principal: que fins i tot en un escenari de guerra a Ucraïna, que ha trastocat la recuperació econòmica de la majoria de països, i amb una de les inflacions més altes dels últims 30 anys, al mercat laboral continuen havent-hi brots verds. Espanya superarà per primer cop els 20 milions de treballadors cotitzant a la Seguretat Social, ha anticipat Escrivá aquest dijous. En concret, a 21 d'abril hi ha 20.057.588 afiliats, una xifra que supera fins i tot la de l'estiu de bonança econòmica previ a la crisi financera del 2008.

El ministre també ha recordat que aquest mes d'abril s'han acabat les prestacions per als autònoms i els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) covid, que han donat pas als expedients vinculats a la reforma laboral. Per això, Escrivá ha insistit que la dada "és molt positiva". Per ara, aquests canvis no s'han traduït en un augment dels ERTO vinculats a la reforma —malgrat que fa just un mes que s'han desplegat i és aviat per extreure'n conclusions— ni en una destrucció massiva de llocs de feina. En aquests moments ja no hi ha ERTO covid; només per a causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP) i de força major, ha recordat Escrivá, que ha matisat que la majoria estan vinculats al volcà de La Palma. En concret, la Seguretat Social ha registrat aquest mes d'abril 15.691 afectats per ERTO per causes organitzatives o de producció i 1.044 per força major, que sumen un total 16.735 treballadors en ERTO.

El ministre d'Inclusió i la Seguretat Social, José Luís Escrivá, en roda de premsa aquest dijous.

Amb tot, també cal tenir en compte que Espanya acaba de deixar enrere la Setmana Santa, la primera sense restriccions després de dos abrils marcats per la pandèmia. En comparació amb el mes anterior, la Seguretat Social estima que aquest mes tancarà amb 188.000 llocs de treball més de mitjana (36.000 afiliats més en termes desestacionalitzats).

Escrivá ha apuntat que, tenint en compte l'estacionalitat del mercat laboral espanyol —el turisme és un dels motors de l'economia i, en conseqüència, l'ocupació creix durant la temporada d'estiu—, "ens queden tres mesos de dades clarament a l'alça en termes originals". "Seguirem veient mesos en què ens allunyarem d'aquest nivell [20 milions d'afiliats], cap amunt", ha dit Escrivá.

77% d'indefinits

L'altra nota positiva de les dades anticipades aquest dijous la deixa la tipologia de contractes. Escrivá ha assenyalat que un 77% dels contractes són indefinits, cosa que es tradueix en 6 punts més en comparació amb la mitjana registrada els mesos d'abril del 2015 al 2021, abans de la reforma laboral. Pel que fa als contractes que s'han firmat fins ara aquest mes, es reparteixen en un 73% de fixos, un 4% de fixos discontinus i un 23% de temporals.

stats