Economia 05/09/2019

Espanya redueix un 78% en quatre anys el frau fiscal associat a l'IVA

L'Estat se situa entre els països europeus que menys diners deixen escapar en aquest impost

Paula Clemente
3 min
El sector s’ha animat després de mesos a la baixa.

BarcelonaEspanya ha aconseguit reduir fins als 1.800 milions d'euros la pèrdua de recaptació de l'IVA. Un estudi de la Comissió Europea que analitza el 'tax gap' (bretxa fiscal) en aquest impost mostra resultats sorprenents: Espanya és un dels països on menys diners es perden en recaptació de l'IVA, el segon tribut més important per recaptació, només superat per l'IRPF.

El 'tax gap' analitza la diferència entre el que recapta un país i el que hauria de recaptar en funció de la mida de la seva economia, els tipus impositius i l'evolució del consum, entre altres paràmetres.

Segons l'informe, Espanya ha passat de tenir un 'tax gap' en l'IVA de 8.100 milions el 2013 a tan sols 1.800 milions el 2017, un 78% menys. En total, Espanya va ingressar 74.000 milions per l'IVA el 2017, l'últim any analitzat, molt per sobre dels 60.000 milions que va captar el 2013.

Dit d'una altra manera, Espanya abans perdia un 12% de la recaptació per l'IVA i en l'últim any analitzat tan sols va perdre'n un 2%. L'estudi, encarregat per la Comissió Europea, ha estat elaborat per experts del Centre de Recerca Social i Econòmica (CASE) de Varsòvia i de l'Institut Econòmic (IEB) de la Universitat de Barcelona, i liderat per l'Institut d'Estudis Avançats d'Àustria (IHS).

La xifra sorprèn, sobretot si es té en compte que Espanya és un dels països europeus amb una pressió fiscal (recaptació sobre PIB) més baixa d'Europa, tal com demostren cada any les estadístiques de la mateixa Comissió Europea.

"Com que tenim la concepció que al sud d'Europa hi ha molt de frau fiscal, aquesta dada ens sorprèn", reconeix Alejandro Esteller, un dels membres de l'IEB que ha participat en l'estudi. La tendència, a més, és a la baixa. "Aquestes pèrdues poden venir de la corrupció, de l'economia submergida, del frau fiscal... Tot està relacionat. Però aquest vincle no té per què ser unidireccional: la qüestió és que no hi ha dades oficials a Espanya, només podem fer una presumpció", diu Esteller.

Un dels nivells més baixos de la UE

L'estudi estima, en aquest sentit, que Itàlia, per exemple, va perdre més de 33.500 milions d’euros d’IVA el 2017; Alemanya, 25.000 milions; i França, 12.000 milions. Tot i que les tres economies recapten més que Espanya –fins a 150.000 milions d'euros més en el cas d'Alemanya–, el percentatge de pèrdues és bastant superior i no aconsegueixen retallar-lo tant. Itàlia perd, així, un 24% del que guanya mitjançant l'IVA (un 30%, el 2013); Alemanya, un 10% (12%, el 2013) i França, un 7% (un 10%, el 2013).

Efecte de la informatització de l'entorn

"L'impacte que pugui tenir a nivell agregat el frau quan es paguen en negre reparacions de vehicles, per exemple, és relatiu; si tothom va a grans superfícies a comprar, no hi haurà frau en l'IVA; si el petit comerç té una importància cada vegada menor i cada vegada es paga més amb targeta de crèdit o si l'Agència Tributària té el sistema cada vegada més informatitzat, té sentit que aquesta xifra vagi cap avall –raona Esteller–. Que hi hagi una pèrdua baixa del que es recapta amb l'IVA, a més, no vol dir que en altres impostos sigui igualment baixa", afegeix.

En termes generals, els investigadors conclouen que el 2017 Europa hauria d'haver obtingut 1,2 bilions d'euros (quasi un 3% més que l'any anterior), mentre que l’IVA realment aconseguit va ser d'un bilió (un 4% més que l’any anterior). Així, la quantitat d'IVA perduda va xifrar-se en 137.000 milions aquell any, una xifra inferior a la del 2016. L'informe assenyala, així mateix, que aquesta pèrdua de diners seguirà disminuint.

stats