Pensions

Escrivá admet que s'ha equivocat amb les pensions dels 'baby boomers': "Ahir no vaig tenir el meu millor dia"

El ministre de Seguretat Social assegura que només va fer una reflexió en veu alta

2 min
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha trigat 24 hores a admetre que es va equivocar en les declaracions que va fer ahir dijous sobre les pensions de la generació baby boomer. Mentre ahir assegurava que aquesta generació nascuda entre els anys 50 i mitjans dels 70 hauria de triar entre cobrar menys jubilació o treballar més anys, aquest divendres s'ha afanyat a corregir les seves pròpies paraules. "Ahir no vaig tenir el meu millor dia", ha admès durant la roda de premsa de valoració de les dades de l'atur del juny. "[Les meves paraules] Es van entendre malament, eren reflexions en veu alta", ha afegit.

També ha insistit que ahir, que es va signar el pacte del primer bloc de la reforma de les pensions entre l'Estat i els agents socials, era un dia per destacar aquest primer acord en pensions en una dècada, una reforma que suposa garantir el poder adquisitiu dels pensionistes actuals i futurs i que deroga el polèmic factor de sostenibilitat (el que recollia que les noves pensions s'ajustessin a la baixa si augmentava l'esperança de vida) que hauria suposat una retallada de les pensions a partir del 2023, que és l'any en què s'havia de començar a aplicar. "No vaig transmetre adequadament aquesta certesa", ha reconegut el ministre, que ha insistit que amb la nova reforma de les pensions "s'eliminen les incerteses de la reforma del 2013 i s'assegura el poder adquisitiu de forma permanent".

El mecanisme no s'aplicarà fins al 2027

Segons el nou pacte firmat, el factor de sostenibilitat serà substituir per un nou mecanisme d'equitat intergeneracional que ja s'ha inclòs en el primer bloc de la reforma però que encara s'ha de definir amb els agents socials i que no s'aplicarà fins al 2027. Aquest nou mecanisme és el que Escrivá va assegurar ahir que inclouria la polèmica elecció sobre les pensions dels baby boomers: o treballar més anys o cobrar menys jubilació.

De fet, el govern espanyol i els agents socials tenen mesos per negociar la lletra petita del mecanisme, ja que s'han fixat el 15 de novembre com a data màxima. En aquest sentit, Escrivá ja ha avançat que pròximament es començaran a intercanviar opinions amb els agents socials per després començar la negociació.

stats