Economia 05/07/2021

Gabriel Escarrer: "Els viatges d'estudis no aporten res a l'economia de les Balears"

El conseller delegat de Melià ha estat clar amb relació al tipus de turisme que creu que necessiten les Illes a la Cimera entre les Illes i el País Valencià

3 min
La digitalització, la connectivitat, la sostenibilitat i la possibilitat d'un nou model turístic han estat els temes cabdals tractats pels ponents

Palma"El coronavirus ens ha donat l'oportunitat de tornar a començar, i hem d'escollir quin model econòmic volem per al nostre futur", ha explicat el conseller delegat de Melià, Gabriel Escarrer. Dins aquest nou model, creu que el turisme d'excessos no hi té cabuda i, fent referència al que va passar la setmana passada amb els estudiants a l'hotel Bellver, ha estat molt contundent. "El turisme d'excessos no ens interessa", ha dit, a més d'apuntar que els viatges d'estudis d'aquest estil no aporten res a l'economia de les Illes Balears.

Escarrer també ha estat molt directe amb els lloguers vocacionals i les festes il·legals que s'hi organitzen "setmana rere setmana". Segons ha explicat, els lloguers vocacionals s'exoneren de qualsevol responsabilitat en aquest aspecte. "Si això passàs a un hotel, tota la responsabilitat seria per a l'empresari", ha dit, i ha evidenciat que és necessària una regulació. Així mateix, ha coincidit amb els altres ponents en identificar com a essencials la digitalització i la sostenibilitat com a punts clau per caminar cap al futur i cap a la reactivació econòmica.

Un altre tema molt important que ha sobrevolat la taula rodona de la reactivació econòmica i la interconnexió territorial a la Cimera entre les Illes i el País Valencià ha estat la rellevància de la seguretat sanitària. La vicepresidenta i CEO del grup Iberostar, Sabina Fluxà, hi ha volgut fer referència de valent. Ha valorat l'efectivitat de les mesures que ha implantat el Govern. I, de fet, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ho ha constatat de la mateixa manera: "Necessitàvem protegir-nos per avançar i així ho hem fet." Alhora, ha volgut agrair la labor dels empresaris i agents socials que, segons ha dit, van entendre que s'havia d'anar cap a la mateixa direcció i s'ha aconseguit fer un full de ruta satisfactori en la mesura més gran. Per concloure, amb relació amb les paraules d'Escarrer, també ha condemnat el turisme d'excessos i ha assegurat que ha de deixar de ser la bandera del turisme de les Illes.

El corredor del Mediterrani

El comissionat del govern d'Espanya per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha explicat que s'està a punt d'obrir una nova etapa d'interconnectivitat. Ha assegurat que el 2023 hi haurà una autopista ferroviària entre el port de València i Madrid, que obre moltes possibilitats a les Illes, segons ha dit. A més, ha constatat que "sense el corredor del Mediterrani no es podrà parlar de desenvolupament logístic ni competitivitat exterior". Ha volgut deixar clar que les Illes Balears han d'estar dins els debats del corredor del Mediterrani, que "per filosofia i política s'ha d'estar dins la 'Commonwealth mediterrània'", a part d'assegurar que el projecte retornarà 3,5 € al PIB per cada euro invertit.

Els fons europeus, presents en tot moment

Dins aquesta Cimera entre les Illes i el País Valencià, els fons europeus Next Generation han estat en boca de debat constantment. El director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques del GOIB, Joan Carrió, ha explicat algunes de les propostes del Govern. Dins aquest context marcat de la sostenibilitat i medi ambient, ha destacat l'economia blava com a important, tenint la intenció de descarbonitzar la mar i invertir en infraestructures portuàries. Ha defensat també la inversió en estratègies d'impulsió de formació professional en els sectors productius. Per altra banda, el director general de Coordinació de l'Acció de la Generalitat valenciana, Juan Ángel Poyatos, ha destacat la inversió que s'ha de fer en la indústria, que s'ha d'enfortir després de molts d'anys i que, sobretot, s'han de veure els fons com una forma de cooperació i no de competició, "s'han de cercar espais comuns i plantejar la cooperació per aprofitar al màxim aquests fons Next Generation".

stats